Wpis z mikrobloga

Mireczki z #devops #webdev #ovh
Potrzebuje pomocy z https://www.ovh.com/world/g2366.change_the_root_password_on_a_vps_linux
Przeszedłem do trybu rescue, zmieniłem niby hasło a teraz nie mogę z tego trybu wyjść.

Nie działa zarówno komenda reboot na serwerze jak i kliknięcie "Resetuj serwer VPS" w menadżerze.
Komunikat jest niewiele mówiący "Wystąpił błąd podczas zlecania restartu". Szukam czegoś jak wyjść z rescue mode`a ale mało informacji na necie a dokumentacja OVH jest słaba niestety.

Czy ktoś miał podobny problem?

#programowanie żeby był zasięg :-) bo potrzebuje pomocy asap.
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@gmiaz: Tylko ile? 15 min czekam... nadal mogę zalogować się po SSH do trybu rescue więc wydaje mi się, że kliknięcie "Reboot VPS" rzeczywiście nie zadziałało.

W ogóle odkąd jest nowy panel :-) to g---o można w nim zmienić widnieje stale
Boot
RESCUE

Widzę tylko nazwę serwera mogę zmienić.
  • Odpowiedz
@mrooczilla: Miejsce jest, ram jest, cpu jest git :-) generalnie strona działała zanim włączyłem rescue. A musiałem włączyć bo właściciel zgubił hasło roota.

whereis reboot
root@rescue-pro:~# whereis reboot
reboot: /sbin/reboot /usr/share/man/man2/reboot.2.gz /usr/share/man/man8/reboot.8.gz
  • Odpowiedz
@mrooczilla: No tak o tym nie pomyślałem, że też działa w rescue mode.
Niestety nie jestem w stanie zrzucić loga do pliku
strace -s 2000 reboot > log, bo po poleceniu reboot generalnie połączenie mi się zawiesza. Serwer natomiast się nie resetuje.

Chyba powalczę troszkę, a jak nie to ticket do OVH lub reinstalacja serwera.
  • Odpowiedz
@Dyktus: czaje. no dziwny pacjent. daj znaka prosze jak to sie wyjasni. ja obstawiam problem z sprzetowy z ramem albo dyskiem. ew ktos Ci sie tam wlamal i cos namieszal w binarkach.
  • Odpowiedz
@mrooczilla: Nie no ktoś by mi się włamał w przeciągu 2 minut jak odpaliłem tryb rescue? Wszystko wcześniej śmigało, odpalałem rescue jedynie po to by dostęp do roota sobie przywrócić bo hasła nie znałem.
Po drugie to VPS =) w Cloudzie więc gdzie tu RAM, ewentualnie problem z dyskiem
  • Odpowiedz
@Dyktus: niby tak, ale naruszenie mogloby byc dawno i tylko czekalo na single mode xD. ram to nie bede sie upieral ale filesystem niejawnie mogl CI sie posypac jak najbardziej. tak czy inaczej daj znaka bom ciakaw :D inna sprawa ze widze u Ciebie na profilu ze event sourcing Cie interesuje... będziesz na Summicie? moj dobry kumpel dobrze to ogarnia - moze sie zgadzacie przy piwerku?
  • Odpowiedz