Wpis z mikrobloga

Mirki, pomóżcie, bo trochę już sam nie rozumiem...
Nie wykupiłem pierwszeństwa wejścia, więc według tego co mam na bilecie, muszę podręczny bagaż nadać do luku. Ale mam też dodatkowy bagaż 20kg. Czy odprawiam go w tym samym miejscu i tym samym momencie? Dawno już nie leciałem, i troszkę się stresuje. Jeśli zamknięcie bramki mam o 10.45, to o której powinienem być na lotnisku?
#ryanair #lotnictwo #tanieloty
  • 7
@seba_syn_zenona: bagaż 20kg nadajesz wcześniej. Później przechodzisz kontrolę podręcznego i przed samolotem czekają z wózkiem na którym kładziesz podręczny i wędruje on do łuku. Tak jest w Wizz air. Podejrzewam że Ryan ma podobnie. Zazwyczaj sugeruje się przyjście 2h przed odlotem chociaż w rzeczywistości potrzebujesz dużo mniej czasu.
@chemik_kieszyk: @ostatni_wolny_login: Czyli szukam jakiegoś punktu gdzie odprawiam rejestrowany, potem idę na kontrolę z podręcznymi. W ryan mi piszą, że mogę mieć tylko po jednej sztuce podręcznego który schowam pod siedzeniem? Żona ma torebkę i małą walizeczkę. To znaczy, że walizeczkę też muszę gdzieś nadać? Potem podręczny odbieram razem z rejestrowanym? Czy jak?
@seba_syn_zenona: 1. Bagaż 20 kg odprawiasz na stanowisku bag drop ryanaira, jeszcze przed kontrolą bezpieczeństwa.
2. Idziesz na kontrolę bezpieczeństwa z bagażami podręcznymi.
3. Drugą sztukę bagażu podręcznego, czyli małą walizkę, oddajesz do luku przy wejściu do samolotu.
4. Wszystko co nadałeś do luku odbierasz z taśm na lotnisku docelowym.
4. Wszystko co nadałeś do luku odbierasz z taśm na lotnisku docelowym

@chemik_kieszyk: czyli razem z rejestrowanym bagażem odbieram do za jednym zamachem? Czy on jakoś ten bagaż który nadaję do luku przed wejściem do samolotu oznaczają, że jest mój?

Czy do tego bagażu podręcznego, który oddaję do luku mogę wsadzić laptopa?
@seba_syn_zenona: Tak, odbierasz go razem z rejestrowanym. Jest oznaczony etykietą wypełnianą ręcznie przy bramce przez pracownika linii. Do luku laptopa raczej nie, bo wskutek temperatury i ciśnienia może wybuchnąć bateria. Po drugie, z tym bagażem pracownicy firm handlingowych często odchodzą się dość mało subtelnie.