Aktywne Wpisy
robertx +744
DJRuraWydechowa +182
Kolejny z tych debili Need For Speed Kraków, albo Illegal Night, który nie używa mózgu.
Nocny wypadek na Zabłociu, ameba umysłowa niby żyje, bo strażacy wyciągnęli go i został przetransportowany do szpitala, ale w sumie samochód jest tak #!$%@?, że szczerze mam wątpiwości, czy przeżyje. W najlepszym wypadku będzie kaleką do końca życia, tyle że już nie umysłowym, a fizycznym.
#krakow
Nocny wypadek na Zabłociu, ameba umysłowa niby żyje, bo strażacy wyciągnęli go i został przetransportowany do szpitala, ale w sumie samochód jest tak #!$%@?, że szczerze mam wątpiwości, czy przeżyje. W najlepszym wypadku będzie kaleką do końca życia, tyle że już nie umysłowym, a fizycznym.
#krakow
Adana kebab to odmiana sis kebabu (kebaby takie robione są na metalowych szpikulcach - sish), która swoją nazwę bierze od jednego z największych tureckich miast - Adany, która znajduje się niedaleko granicy z Syrią. Przygotowanie takiego kebabu nie jest trudne, o ile dysponujecie grillem z łatwością zrobicie go w domu nawet jeszcze dziś. W Adana Kebab używa się zazwyczaj mielonej jagnięciny, u nas (przynajmniej w mojej okolicy) dostanie takiego mięsa jest niemal nieosiągalne - można zastąpić go jednak wołowiną.
Kebaby w Turcji są bardzo popularne, jest to danie tanie chętnie jedzone przez miejscowych. Zjeść kebab w Stambule to nawet jedno z marzeń z mojej listy 100 podróżniczych marzeń, które udało mi się zrealizować podczas pierwszej wizyty w Turcji w 2016 roku (byłem tam dwukrotnie - w Stambule, Ankarze i Gaziantepie).
Przy przygotowaniu merytorycznym tego przepisu pomagał mi kolega, który jest turkiem. Wbrew pozorom sprawy kebabów są dość zawiłe ;) wpadliśmy nawet na pomysł aby w przyszłości przygotować zestawienie różnych rodzajów kebabów oraz ich charakterystykę.
Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba i urozmaici waszą kuchnię. Jak co tydzień czekam na zdjęcia waszych kebabów! Afiyet olsun!
Jeśli macie jakieś pytania lub uwagi pytajcie tutaj, w wiadomości prywatnej lub w komentarzach. Każdemu postaram się pomóc w miarę posiadanej wiedzy i umiejętności.
W następnych dwóch tygodniach gulasz oraz pizza w stylu chicagowskim, które szły łeb w łeb i zgromadziły w ostatnim głosowaniu po ponad 1000 głosów. Głosujcie w ankiecie na to co chcecie za trzy tygodnie ;)
Osoby, które chcą, aby wołać je do kolejnych przepisów proszę o plusowanie komentarza poniżej.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia!
_______________________________________________
Wołam zainteresowanych, którzy wyrazili chęć wołania. Jeśli ktoś nie chce być wołany proszę o wiadomość prywatną.
PS Jak chcecie można też obserwować tag #kuchniamg78, gdzie trochę częściej będą pojawiać się jakieś przepisy.
PPS Dziś mam urodziny więc pijcie za mnie kompot ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Co za dwa tygodnie?
Ostatnio to jadłem w knajpie ormiańskiej i pycha w opór!
@Nolej: Tak ;d
@dudi_: Nie ;)
@shdw: Wiem i nie wiem czemu ale nie mam Cię na liście (tzn nie mogę znaleźć)
I z tego, co wiem, to tego typu kebsy wywodzą się właśnie z Armenii. Inna sprawa, że kiedyś granice Armenii były zupełnie inne, kraj był dużo większy i zahaczał o dzisiejsze tereny Turcji, więc sprawa nie jest jednoznaczna ;)
@MG78: Myślę, że Corn-dogi, Chaczapuri, Chilli con carne to danie niegodne Twoich możliwości i wyczucia smaku i niepotrzebnie wsłuchiwałeś się w vox populi :) A teraz widzę, że wygrywają onion rings (-‸ლ)
@dudi_: Generalnie kebab to danie pochodzące z bliskiego wschodu, gdzie powstało dokładnie i kiedy nie wiadomo tym bardziej, że granice zmieniały się tam dość dynamicznie :)
Komentarz usunięty przez moderatora
100 lat