Aktywne Wpisy
s3b4 +1116
Straciłem ojca. Właściwie to już wczoraj go pochowałem. Jakoś to do mnie nie trafia.
Miał ledwie 50 lat, a zmarł w nocy. Nie wiem z jakiego powodu - nikt nie chciał wiedzieć. Może się udusił, miał problemy z płucami po wypadku 14 lat temu i sine usta po próbach reanimacji. Może to źle zabrzmi, ale po śmierci chcieliśmy pozbyć się go jak najszybciej. Największy ból był, gdy widziało się go zimnego w
Miał ledwie 50 lat, a zmarł w nocy. Nie wiem z jakiego powodu - nikt nie chciał wiedzieć. Może się udusił, miał problemy z płucami po wypadku 14 lat temu i sine usta po próbach reanimacji. Może to źle zabrzmi, ale po śmierci chcieliśmy pozbyć się go jak najszybciej. Największy ból był, gdy widziało się go zimnego w
Adana kebab to odmiana sis kebabu (kebaby takie robione są na metalowych szpikulcach - sish), która swoją nazwę bierze od jednego z największych tureckich miast - Adany, która znajduje się niedaleko granicy z Syrią. Przygotowanie takiego kebabu nie jest trudne, o ile dysponujecie grillem z łatwością zrobicie go w domu nawet jeszcze dziś. W Adana Kebab używa się zazwyczaj mielonej jagnięciny, u nas (przynajmniej w mojej okolicy) dostanie takiego mięsa jest niemal nieosiągalne - można zastąpić go jednak wołowiną.
Kebaby w Turcji są bardzo popularne, jest to danie tanie chętnie jedzone przez miejscowych. Zjeść kebab w Stambule to nawet jedno z marzeń z mojej listy 100 podróżniczych marzeń, które udało mi się zrealizować podczas pierwszej wizyty w Turcji w 2016 roku (byłem tam dwukrotnie - w Stambule, Ankarze i Gaziantepie).
Przy przygotowaniu merytorycznym tego przepisu pomagał mi kolega, który jest turkiem. Wbrew pozorom sprawy kebabów są dość zawiłe ;) wpadliśmy nawet na pomysł aby w przyszłości przygotować zestawienie różnych rodzajów kebabów oraz ich charakterystykę.
Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba i urozmaici waszą kuchnię. Jak co tydzień czekam na zdjęcia waszych kebabów! Afiyet olsun!
Jeśli macie jakieś pytania lub uwagi pytajcie tutaj, w wiadomości prywatnej lub w komentarzach. Każdemu postaram się pomóc w miarę posiadanej wiedzy i umiejętności.
W następnych dwóch tygodniach gulasz oraz pizza w stylu chicagowskim, które szły łeb w łeb i zgromadziły w ostatnim głosowaniu po ponad 1000 głosów. Głosujcie w ankiecie na to co chcecie za trzy tygodnie ;)
Osoby, które chcą, aby wołać je do kolejnych przepisów proszę o plusowanie komentarza poniżej.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia!
_______________________________________________
Wołam zainteresowanych, którzy wyrazili chęć wołania. Jeśli ktoś nie chce być wołany proszę o wiadomość prywatną.
PS Jak chcecie można też obserwować tag #kuchniamg78, gdzie trochę częściej będą pojawiać się jakieś przepisy.
PPS Dziś mam urodziny więc pijcie za mnie kompot ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Co za dwa tygodnie?
Komentarz usunięty przez autora
- Takie paczkowane zmielone już mięso wołowe z lidla się nada?
- Drewniane patyczki do szaszłyków dadzą radę? niestety metalowych nie mam ( ͡° ʖ̯ ͡°)
- grill elektryczny zamiast "palonego" nic nie popsuje? a może lepiej w piekarniku?