Wpis z mikrobloga

@altzheimer: Bombowce torpedowe z '44 z odpowiednią dominacją powietrzną demolują dowolną flotę, którą wystawi AI. Potrzebujesz 1/3 dowolnego okrętu wojennego na każdy region przez który przebiega trasa inwazji, jeśli przeciwnik nie ma floty ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A tak w ogóle, to masz ty RiGCz grając komunistyczną Polską?
@myzael: O tym, że bombowce radzą sobie z flotą nie wiedziałem, no to już jest jakiś plan.
Myślałem też, żeby cofnąć się do wojny z Rosją, stworzyć własną frakcje z nadzieją że Japonia, Chiny i Mandżuko do niej dołączą. Wtedy front wschodni mam z głowy i mogę zająć się Brytolami i USA. Zastanawiam się też, czy nie lepiej byłoby desantować się na USA przez Alaskę ze względu na słabą flotę.

A
@Lawrence_z_Arabii: Desant przez Brazylię to bardzo ciekawy pomysł, tylko chwile by to trwało zanim przedarłbym się przez Amerykę Środkową. Będę miał to na uwadze.
Póki co, to bardziej martwi mnie reakcja Japonii i Chin czy będą miały chęć dołączenia do frakcji, bo słabo mi się widzi prowadzić wojnę z każdej możliwej strony ;]
Desant przez Brazylię to bardzo ciekawy pomysł, tylko chwile by to trwało zanim przedarłbym się przez Amerykę Środkową. Będę miał to na uwadze.

@altzheimer: W czasie wojny wypowiadałbyś nowe cele wojenne w 10 dni.

Póki co, to bardziej martwi mnie reakcja Japonii i Chin czy będą miały chęć dołączenia do frakcji, bo słabo mi się widzi prowadzić wojnę z każdej możliwej strony ;]

@altzheimer: XDDDDD

Robisz dywizje o rozpiętości 40
@Lawrence_z_Arabii: A to ciekawe co piszesz, bo ja do tej pory grałem na samym szablonie piechoty (4 bataliony piechoty, 7 artylerii w tym 2 ppanc i oczywiście wsparcie na full) o rozpiętości 25. Może nie jest to optymalne ustawienie ale grało mi się na nim całkiem nieźle.
No właśnie, tylko grając Polską to już nie jest tak kolorowo w szczególności jeśli chodzi o manpowera i o wielkość ponoszonych strat w walce.
A to ciekawe co piszesz, bo ja do tej pory grałem na samym szablonie piechoty (4 bataliony piechoty, 7 artylerii w tym 2 ppanc i oczywiście wsparcie na full) o rozpiętości 25. Może nie jest to optymalne ustawienie ale grało mi się na nim całkiem nieźle.

@altzheimer: 7 artylerii? Przecież miałeś wtedy znikomą obronę.

No właśnie, tylko grając Polską to już nie jest tak kolorowo w szczególności jeśli chodzi o manpowera
@Lawrence_z_Arabii: Oczywiście jest to szablon pod Polskę. Ze względu na niski manpower nie mogłem sobie pozwolić na 14 batalionów piechoty. Zamiast tego musiałem upchać tam 7 artylerii a na czołgi i piechotę zmechanizowaną nie było czasu.
Oczywiście w innych przypadkach ustawienia szablonu o którym piszesz jest jak najbardziej ok i na takich gram.
Z tego co piszesz to statystyki rzeczywiście wyglądają nieciekawie i pomyśle nad zmianą którą proponujesz.
No cóż, tak
Oczywiście jest to szablon pod Polskę. Ze względu na niski manpower nie mogłem sobie pozwolić na 14 batalionów piechoty.

@altzheimer: Czemu nie? Nawet grając na podstawce można mieć 7,5% poborowych, wystarczy wziąć militaryzm i pełen pobór.

To da jakieś 2,5 miliona manpowera, więc mógłbyś z tego sformować nawet 100 takich dywizji, bo każda miałaby 20 tysięcy ludzi i zostanie ci jeszcze pół miliona manpowera.

Gdybyś widział jak podbijałem ZSRR Litwą to