Wpis z mikrobloga

#pcmasterrace #ssd #kiciochpyta
Czy któryś z Mirków szanownych dysponuje wiedzą czy dysk SSD w formacie M2 bedę mógł włożyć i podłączyć normalnie w miejsce talerzowego HDD w laptopie? Czy tutaj potrzebne jest specjalne wejście do niego?
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wiskoler: m.2 łączy się bezpośrednio z PCI-E.

Są przejściówki m.2 - > sata, ale to kosztuje i pewnie obrywa na tym przepustowość. Jeśli z jakiegoś powodu posiadasz już dysk m.2 to nie masz wyboru - zawsze lepsze to niż HDD 5400rpm.

Natomiast jeśli dopiero planujesz to kup zwykły SSD SATA.
  • Odpowiedz
@wiskoler: Biorąc pod uwagę, że cena 256GB 2,5" microna M1100 to 229 zł kupowanie dysku pod m.2 sata do starszego laptopa jest trochę bez sensu, jak będziesz zmieniał laptop na nowszy tam m.2 nvme będzie pewnie już standardem, a i ceny dysków będą tańsze. Jeżeli masz obecnie m.2 i chcesz go włożyć do swojego to numer ze sprzedażą i zakupem dysku na 2,5" też obecnie ciekawszy, bo jeszcze ci pewnie
  • Odpowiedz
  • 0
@1492 laptop ma HDD na SATA. Szukałem dysku SSD do niego i wpadły mi w oko prędkości z jakimi pracują te na M2. Klasa wyżej niż SSD, ale skoro stracę na przejściowe to nie ma sensu.
  • Odpowiedz
Szukałem dysku SSD do niego i wpadły mi w oko prędkości z jakimi pracują te na M2

@wiskoler: Dyski na 2,5" sata czy m.2 2280 i inne ich rozmiary pod port sata to również tylko max 600MB/s zapisu i odczytu, realnie to raczej max 540MB/s i 530MB/s, natomiast dysk pod m.2 pcie x4(popularnie zwane pod nvme) to już okolice wśród najsznybszych 3400MB/s odczytu i 2800MB/s zapisu.
  • Odpowiedz