Wpis z mikrobloga

@vote_for_pedro: znam wiele osób z Koźminskiego. Mało tego jednej osoby samochód jest na zdjęciu. I uwierz, że samochód ma fajny, ale za bardzo nie wie czym jest rodzina i normalny.
Rodzice się prześcigają kto da więcej dziecku, bo oczywiście są rozwiedzeni. Nie bronie ich, ale z drugiej strony czy to ich "wina" że rodzice wystarczająco dużo kasy?

Pomijając fakt, że to zdjęcie ze studiów zaocznych, na których średnia wieku to 30+
  • Odpowiedz
@vote_for_pedro jest sobota. W weekendy trwają studia podyplomowe na których studiują osoby pracujące. A po za tym Kozminski słynie z tego, że jest popularny wśród kadry menadżerskiej. Wyjdź z piwinicy!
  • Odpowiedz
To czyjś syn na starcie zarabia X więcej od Ciebie.

@vote_for_pedro: to co sugerujesz? Socjalizm? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Było sie uczyć na programiste/prawnika/lekarza i grać na krypto, a nie studiować europeistyke czy politologie i iść na nauczyciela. Ludzie sami sobie sa winni biedy lol
  • Odpowiedz
@butelkaznakretka: nie wszyscy tak mówią. A i jak rodzice dali mu dobry start nie znaczy ze nie mógł ciężko pracować żeby zajść jeszcze dalej niż oni

@vote_for_pedro: system? Tak było od zawsze, przynajmniej teraz rzeczywiście można się dorobić czegoś ażeby dzieci coś odziedziczyły na start
  • Odpowiedz
Nie można powiedzieć, że jak ktoś jest z bogatego domu to automatycznie miał łatwiutkie życie pozbawione problemów i nic o życiu nie wie.

@schizma:
Jednak ma łatwiej, poczytaj trochę o zasadzie 80-20.
Generalnie w skrócie, 80% dzieci powtarza status materialny rodziców, pozostałe 20% ma albo lepiej albo gorzej. a to oznacza, że jednak bycie bogatym sporo ułatwia. Na początku w nauce, kursach itd. a potem w znajmowściach i kontaktach biznesowych.
Tak,
  • Odpowiedz
Większość bogactwa się dziedziczy

@vote_for_pedro: Wygląd, inteligencję, predyspozycje też się dziedziczy po rodzicach. Czy w związku z tym mamy wprowadzać parytety dla brzydkich, aby też mogli zostać modelami? Przymusowe pójście do łóżka z brzydkim człowiekiem, bo sam by na wygląd nie wyrwał nikogo? A może mamy ustanowić przymus, aby przynajmniej 20% profesorów miało iq poniżej 90? Ludzie nie są równi, są różni i narzekanie na to to jak kierowanie pretensji do
  • Odpowiedz
@zasadzka01 parking AM w Szczecinie corki czy synowie Kapitanow maja podobne ( ͡º ͜ʖ͡º)

@Shanny prawda jest taka że w tym kraju idzie zarobić dobre pieniądze bez układow czy znajomosci

@vote_for_pedro człowieku co Ty gadasz uważam się za osobę majętną a wszystko zawdzięczam swojej pracy i odpowiedniemu dobraniu studiow ktore skonczyłem zarabiając na nie. I jakoś dziwnym trafem wszyscy moi znajomi ze studiow zyja na podobnym poziomie
  • Odpowiedz
@vote_for_pedro Niby tak z tym systemem i co zrobisz? Mój świętej pamięci dziadek pochodził z bardzo biednej rodziny, urodził się podczas wojny. Rodzina jadła chleb i to wszystko. Bida aż piszczało. I co? #!$%@?ł żeby opłacić studia elektryczne, które zdał i został osoba rozpoznawalną w branży. Jeździł m.in po Libii uruchamiając nowe elektrownie. I dzięki niemu dzisiaj ja i moja rodzina żyjemy na dobrym poziomie.
  • Odpowiedz
@Skaju: "ich rodzicom chciało się uczyć, pracować, a Twoim nie, ja tez będę ciezko pracował i zapewnię swojemu dziecku lepszy start"

Moim też się chciało uczyć i pracować, ale nie mieliśmy milionów na koncie, żyliśmy przeciętnie.
Wykopki zapominają, że nie każdy może być programistą 15k, nie każdy może założyć super prosperującą firmę, Gdyby było to możliwe, 80% ludzi by to zrobiło.
  • Odpowiedz
o ja #!$%@?
za każdym razem jak pojawiają się drogie fury i pieniądze polaki dostają #!$%@? i drą na siebie mordę zza barykad jak małpy w lesie obsranym gównem

XDDDDDDDDDD
  • Odpowiedz