Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 43
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Polecam macbooka. Zalety linuxa w połaczeniu z bezproblemowością Windowsa

@NieUsune: wtedy będzie narzekał, że dysk przenośny z NTFS coś się nie montuje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Zmuszenie bumblebee do działania na Archu nie istnieje.

@fizyk20: @scdt: Tutaj przyznam racje, doprowadzenie tego do działania na systemach nie "ubuntowych" to mordęga, osobiście nigdy mi się nie udało, bo po prostu się wywalała konfiguracja Xorg'a (po komendzie nvidia-xconfig) i nie było nic (°°

W systemach "ubntowych" jest standardowo taki fajny graficzny panel wyboru stertownika graficznego i wtedy
  • Odpowiedz
@SpeedFight: też myślałem, że to będzie mordęga ale w sumie nie. Dowolny poradnik z neta wystarcza do tego całkowicie. Chociaż przyznam, że łatwo popełnić błąd żeby się wszystko popsuło.
  • Odpowiedz
@SpeedFight: Nie przypominam sobie, żebym w ogóle używał komendy nvidia-xconfig :p Obecnie Xorg konfiguruje się w zasadzie sam, a jak już coś nie działa (czy to po użyciu takiej komendy, czy bez niej), to najlepiej podkręcić konfigurację ręcznie. Automaty czasem zawodzą, niestety.
  • Odpowiedz
@fizyk20: @Kryspin013: Robiłem to na debian minimal, gdy ręcznie dociągłem xorga + xfce.

Troche mi szkoda bo system działał ze wszystkim co chciałem i miał ok. 800-900 pakietów.
I wtedy mi sie zachciało bubmleBee (inaczej lapek chodził na karcie nvidia i się grzał niepotrzebnie). Nie jestem aż taką zielonką linuxową ale tym razem odpuściłem (,) Szkoda mi już było kolejnego dnia poświęcać, a potrzebowałem już zabrać się
  • Odpowiedz
@SpeedFight:

I wtedy mi sie zachciało bubmleBee

To wywalenie nvidii i bumblebbe przywracało ci stan używania GPU intela. Potem jeszcze raz wrzucasz nvidiie, nvidia prime z ustawieniem na nvidiie i masz stan sprzed instalacji
  • Odpowiedz
@SpeedFight: Soory, przy pisaniu:

nvidia prime z ustawieniem na nvidiie

Chodziło mi o użycie prime-select na nvidie. I to tylko jak chcesz korzystać z nvidii bez bumblebee (przywrocenie pierwotnego stanu gdzie miałeś tylko nvidie).

Jak instalujesz bumblebee to ustawiasz prime-select na intel. U mnie bez tego się w ogóle żadna grafika nie załączała. Nawet ekran logowania.
  • Odpowiedz
I jeśli ktoś mi jeszcze raz powie, że Linux jest bezproblemowy i każdy newbie go okiełzna- niech się wali na ryj, serio.

Powtarzam to od lat i pewnie będę powtarzał to do śmierci: ŻADEN SYSTEM NIE JEST BEZPROBLEMOWY.
  • Odpowiedz
@xandra: Raczej kde jest trochę niestabilne, ale mam jeszcze w zapasie xfce, też mi wszystko dobrze chodzi, na 7 ciągle bluescreny przez kartę wifi, nie można sterów było odpowiednich wyszukać, siedziałem z tym ze 3 dni i nic.
  • Odpowiedz