Wpis z mikrobloga

@Wychwalany: No działa jak każdy alarm na rynku, wykrywa włamanie, uruchamia sygnalizator i informuje właściciela o włamaniu, tyle, że zrobiony samodzielnie od zera i z opcją kontroli przez neta i sms.
  • Odpowiedz
@Solitary_Man: Pomiar napięć jest realizowany przez przetwornik ADC w mikrokontrolerze z odpowiednio dobranym dzielnikiem napięcia po drodze i kilkoma innymi zabezpieczeniami opcjonalnymi jak transile itp.
  • Odpowiedz
@smieszko: Jak gromadzisz dane? Jakiś SQL czy inaczej?

Mam dużo danych w csv (kilka lat zapisów temperatury z kilkunastu czujników co minutę + PM). Czy grafana to oagarnie bezpośrednio (backend na RPI) czy będę musiał jakieś "międzymordzie" pisać?
  • Odpowiedz
@kwanty: Dane gromadzone są w bazie InfluxDB, stworzonej i zoptymalizowanej specjalnie do trzymania danych pomiarowych (danych w punkach czasowych). Na RPI polecam Ci zainstalować sobie tą bazę, dodatkowo NodeRed jako pośrednik i w nim łatwo sobie zaimportujesz csv do bazy Influx.
U mnie całość gromadzenia danych zawiera się na poniższym obrazku (+ kilka linijek kodu w JS w funkcji Measurement to Query)

Widziałem, że też wykorzystujesz ESP8266 do zbierania danych w
smieszko - @kwanty: Dane gromadzone są w bazie InfluxDB, stworzonej i zoptymalizowane...

źródło: comment_lWB9abOFTPuZCkXWbbCvZpCG6YZj5TnX.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@smieszko: Dzięki za podpowiedź :) używam MQTT w moim systemie. Jest super - proste a elastyczne i wygląda że przeżyje próbę czasu.

Cały czas się zastanawiam jak bardzo powinienem komplikować projekt. InfluxDB + NodeRed to dwa kolejne systemy. Obawiam się, że za 10 (20?!?) lat one nie będą istnieć (brak aktualizacji albo niekompatybilność nowej wersji ze starą, etc...) albo ja nie będę rozumiał co zrobiłem będąc młody ;-) i jak to
  • Odpowiedz