Wpis z mikrobloga

18+

Zawiera treści 18+

Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.

@pull-ups: to nie jest e^x tylko cos(x+a) gdzie rozwinieciem jest suma ktora mam podana na kartce i jakby tutaj ten algorytm obliczania tej sumy mam ale nie chce przyblizac sie dokladnie do wartosci dokladnych
@pull-ups: podaj konkretne zadanie jakie masz do rozwiązania. Chodzi o napisanie programu do obliczania wartości funkcji cos(x+a) w rozwinięciu w szereg Taylora w przedziale z dokładnością do eps? (rozumiem że zbieżność w funkcji cos(x+a) oraz początek przedziału są celowe?)
Tak się tylko domyślam, bo napisałeś wszystko bardzo niespójnie i w sumie to #!$%@? wie o co ci chodzi tak naprawdę
@pull-ups: właśnie przeanalizowałem twój kod i jeśli masz takie zadanie jakie napisałem powyżej to błędów masz tam od licha. Np zdefiniowałeś funkcję silnia(n) a później nigdzie jej nie uzywasz. Po drugie zrobiłeś jakiś podział (a-b)/n który w rozwinięciu Taylora do niczego nie jest potrzebny. Po trzecie n badasz modulo 2, a dla funkcji cosinus w rozwinięciu Taylora będzie trochę inaczej. No generalnie wg. mnie do poprawki jest sporo innych rzeczy, ale