Aktywne Wpisy
![marko2](https://wykop.pl/cdn/c0834752/d2069811494567756b741ab3929fd31b36b531f1a82d89ac038ea9a06e038ac4,q60.png)
marko2 +495
#mecz
![marko2 - #mecz](https://wykop.pl/cdn/c3201142/5fb8b1dfa1ff01bee50e8c7b02039ca394bff416fb73c77598c09744e377e3e7,w150.jpg?author=marko2&auth=48aa7278b91257cbd56b8fe35273dc01)
źródło: 1720984100117592
Pobierz![Shyvana](https://wykop.pl/cdn/c3397992/Shyvana_huB6xyFiWW,q60.jpg)
Shyvana +81
Nikt nigdy się nad tym nie zastanawiał, ale mniej więcej tak wygląda ilość materiału na sędziowski egzamin zawodowy (ʘ‿ʘ)
#zalesie #nauka #wpismotywacyjny #gownowpis
#zalesie #nauka #wpismotywacyjny #gownowpis
![Shyvana - Nikt nigdy się nad tym nie zastanawiał, ale mniej więcej tak wygląda ilość ...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/f4cdf11a5517d4531a477682ab466518bf42c6e1d95da665672da68745d703fb,w150.jpg?author=Shyvana&auth=9620e7a581a29cd86afe5a111b5f5c0d)
źródło: temp_file2997282775204234342
Pobierz
Na Wielkanoc pierwszy raz będę sam wędził szynki. Czasami pomagałem tacie, ale robił to trochę na "oko", a ja nie mam jeszcze wprawy i potrzebuję dobrego przepisu. Najczęściej wędził szynki, boczki i schaby.
Wędzarnia stoi, drewno jest, tylko chciałbym mieć dobry przepisna to :)
Jaki polecacie?
#gotujzwykopem #wedzenie
źródło: comment_1TAFvTFHrzLGSv6wWWvwAhd5RGQLTwHy.jpg
Pobierz@Jeziorsquier: Super! :)
Można peklować 14 dni i bez nastrzykwiania ale tak czy siak trzeba przekłądać mięso raz dziennie więc...
Potem wyjmujemy, obmywamy, wkładamy w siatki czy tam wiążemy.
I teraz najważniejsze część całego wędzenia, czyli osuszanie, ja zostawiam na noc w piwnicy aby sobie obeschło i obciekło.
Rano odpalam wędzarnię i ją wygrzewam, ja akurat mam elektryczną :) Więc mi zajmuje to 10 minut, potem wkładam mięso do wędzarni i bardzo ważne osuszanie w wędzarni. Osuszamy bez dumy przez 1,5h albo dwie nawet do momentu jak mięso w dotyku będzie "suche" i w miarę ciepłe. Dopiero po tym możemy puszczać dym, dymimy do uzyskania koloru, obróbkę termiczną robimy potem. Wędzę w temperaturze 55 stopni.
źródło: comment_YZq2DwKyk0feRLwr2E6zDbtZgIw3z4Y7.jpg
Pobierzźródło: comment_dUglLno8vJWXzqVgnj7IgRdihn2Wg3hq.jpg
PobierzDomową szynkę wędzoną - Zadymkę
Składniki:
- szynka: 1,7 kg
@Jontek6: jak kolega @Voltaire: lipnie wędzi,
Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz biały, jałowiec, czosnek świeży, kminek.
Po 10 dniach wyciągam z zalewy (w tym czasie obracam co dziennie) myje i susze na powietrzu. Potem susze w wędzarni bez zrębków przez godzinę w 40 stopniach.
Wędzenie 5 godzin 50 stopni i potem parzenie
źródło: comment_OQlWYEFlZtDrkE89NyqirEJYgad9fm91.jpg
Pobierz