po zasypie mojeg Svetlego Lezaka na powierzchni zaobserowalem sporo bialych kiełków.
Miał ktoś coś takiego ?
Słód leżał w warunkach pokojowych około 2 miesięcy przed wykorzystaniem..Z tego co wiem w słodowni podczas produkcji słodu kiełki są oddzielane od ziaren więc trochę dziwne..
@white_wolv: Czy aby kiełki nie mają czarnych główek? Może słód Ci się ruszał. Ale nie przejmuj się, piwo może być ciekawe, tylko nie pij w piątek bo to grzech :D
@gregor40 : jeszcze pytanie, jak myślisz czy jedna paka M84 (mangrove bohemian lager) na 26-27l piwska styknie ? Bo niby na internetach piszą że może być mało.
@gregor40: tez zrobilem rehydratację. No zobaczymy. Ostatnio jak robilem lagera to bardzo dlugo nie ruszala fermentacja i z tego co pamietam wsypalem drugie drozdze ale wtedy jeszcze nie wiedzialem o rehydratacji. Co do plynnych to fajnie fajnie ale to trzeba by juz gestwe zbierac i trzymac bo na jednego strzala to dosc drogo wychodzi.
@white_wolv: Nie bardzo patrzę na koszta, robię dla smaku i przyjemności. Mnie czeski lager też długo nie startował. Co gorsza nie zjadł do końca. Na wszelki wypadek dałem mniej fruktozy przy butelkowaniu i dobrze, bo jakbym dał pełną dawkę to bym miał granaty.
po zasypie mojeg Svetlego Lezaka na powierzchni zaobserowalem sporo bialych kiełków.
Miał ktoś coś takiego ?
Słód leżał w warunkach pokojowych około 2 miesięcy przed wykorzystaniem..Z tego co wiem w słodowni podczas produkcji słodu kiełki są oddzielane od ziaren więc trochę dziwne..
#piwowarstwo
Niby producent podaje do 23L..
Mam opory przed otwieraniem fermentora dlatego sie tylko waham ;P
Dużo lepsze doświadczenia mam drożdżami w płynie.
Ale wyszło zacnie. :)