Wpis z mikrobloga

Przedwczoraj miałem pierwszy raz okazję pobawić się iPadem i powiem wam że jestem pod wrażeniem wydajności i wykorzystania RAM-u przez iOS. Fakt, że wcześniej bawiłem się już ajfonem, ale to było moje pierwsze zetknięcie z iOS po kupnie telefonu z Androidem. Pierdyliard gier odpalonych, a i tak wszystko śmiga płynnie i apki nie są zamykane, po ponownym wejściu gra się od momentu, w którym się skończyło O.o W porównaniu z tym obsługa RAM-u na Androidzie jest po prostu tragiczna. Odpalisz 3 aplikacje na krzyż i urządzenie muli, a te w tle są często zamykane, co tylko denerwuje...
  • 93
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Xanthia: I po co 100 modeli, skoro wszystkie równie nieudane? :P Lepiej jakby taki szajsung się skupił i zrobił jeden dobry sprzęt. Galaxy TAB był całkiem spoko, tylko wyraźnie niedopracowany. Szkoda że nie starają się trochę bardziej.
  • Odpowiedz
@maciek_gi: Zbijają kasę na Apple, sprzedali im prawa do nazwy procesora (Exynos), pamięci, dyski. Szajsung powiadasz? Szajsung sam buduje swoje części. Wiesz co by było, gdyby się wypiął na Apple? iKatastofa by była, bo nie mają zamiennika dla procesorów Samsunga, kupili nawet firmę produkującą procesory ARM do sterowania spłuczkami w WC, ale tamci są 5 lat za Samsungiem. BTW chcesz zobaczyć przełomowe mapy z iOS6? Wynalazek Apple mihihihih - http://maps.nokia.com/50.07908,14.4332199,4,0,0,normal.day
  • Odpowiedz
@Xanthia: Nie mam pojęcia kto dostarcza kible do siedziby Appla i nie obchodzi mnie to. :) Czepiasz się wszystkiego dookoła byle uniknąć rozmowy na temat samego sprzętu i oprogramowania. Skoro to jest sposób na zarżnięcie Appla to nic nie stoi aby ten krok wykonać, chętnie popatrzę.

Za dobrze znam się na mapach cyfrowych, aby mnie to w jakikolwiek sposób podniecało. Równie dobrze mogę powiedzieć, że iOS jest lepszy bo na
  • Odpowiedz
@maciek_gi: Nie ma? http://www.automapa.pl/?PEI=10866&article_id=249636 coś zmyślasz.

Ale o czym tu gadać, Apple nie ma ani magicznego sprzętu ani magicznego oprogramowania. Na dodatek nie wymyśliło nic nowego. Ta najbardziej innowacyjna firma świata jest zwykłym trollem patentowym i nagminnie podkrada pomysły innych, jednocześnie trollując patentami na to co już dawno zostało wymyślone - słynna próba opatentowania multidotyku :D

Z patentami szybko się skończy, bo nie można patnentować czegoś, co już się pokazało -
  • Odpowiedz
@Xanthia: LOL! AutoMapy na Androida nie ma. :) Była beta, ale teraz nie ma i nie wiadomo kiedy będzie. Widać gołym okiem że nie masz o tym pojęcia.

blablablablabla, naprawdę myślisz że kogokolwiek obchodzą jakieś bzdurne kwestie patentowe czy to kto produkuje obudowy? Nie. Sprzęt ma być wygodny, funkcjonalny i niezawodny.

Wracając do tematu - nowy MacBook z Retiną

Skup się. Tematem naszej rozmowy są tablety. Masz chyba jakieś kłopoty
  • Odpowiedz
@Xanthia: AM na Androida jest w wersji beta od paru miesięcy. Obecnie jej nie zainstalujesz, bo czas testów minął. Do tego ma sporo bugów, w tym wyczerpuje baterię, a nawet na niektórych sprzętach rozładowuje mimo podpięcia do ładowarki. Kolejny raz piszesz o czymś o czym nie masz pojęcia :)

@maciek_gi: Nie musisz mi opisywać tego sprzętu, znam jego wady i zalety, i staram się wypowiadać o nim obiektywnie.
  • Odpowiedz
@Xanthia:

To chyba nie piszesz o wieszającym się i mulącym MacOSX, któremu i 16GB ram to za mało? ;)

Skup się. Tematem naszej rozmowy są tablety. To się powoli robi zabawne. :)
  • Odpowiedz
@Xanthia: 16GB, system muli bo tak twierdzi jeden user i to ma być opinia o całej firmie ? Zaraz wejdę na forum windowsa czy linuksa i się błędami zasypiemy ;)
  • Odpowiedz
@nawon: Ale Windows i linuks nie są magiczne! Jak reklamuje go Apple?

Najbardziej zaawansowany komputerowy system operacyjny świata robi kolejny krok naprzód.

No wybacz... Ten system powinien nie tylko być szybszy od Ubuntu (a nie jest) ale przynajmniej powinien się nie wieszać ;)
  • Odpowiedz
@Xanthia: jeszcze nowej wersji nie mam więc nie wiem :) Mac mi się jeszcze nigdy nie zawiesił "totalnie" czego o ubuntu, którego też używam, nie mogę powiedzieć. Dla przeciętnego użytkownika zaawansowany oznacza np. wszystko się automatycznie aktualizuje, wszystko się samo ustawia - wystarczy podać mój icloud, i to mac robi bardzo dobrze.

Transmisja z Jędrkiem siadła to mi odpowiadasz :P
  • Odpowiedz
@nawon: Nie wszędzie, w Niemczech iCloud jest zakazany, bo... narusza patenty Motoroli ;) Udało się nawet na chwilę zablokować tam sprzedaż iZabawek, ale niestety tylko na chwilę ;)

A Ty myślisz, że ja nie mam od 3 lat UbuntuOne? Myślisz, że iCloud to jakaś nowość? Że nie było tego w windowsach zanim Apple ukradło ten pomysł? ;)
  • Odpowiedz
@Xanthia: i na czym jeszcze użyję ubuntuone ? Windows wchodzi z telefonem, tabletem i ciężko mu to idzie. Po prostu nie mieli długofalowych planów na rynek i stopniowego ich wprowadzania. Czy lubimy apple czy nie widać że mają wszystko zaplanowane na wiele lat do przodu, albo Jobs planował a teraz wszystko siądzie ;) Wiele kopiowali od innych ale tylko to co było im do ekosystemu potrzebne. Wiem o ubuntuone ale
  • Odpowiedz
@nawon: Nie? Ja np przeinstalowałam system i wrócił do tego samego stanu co poprzedni :) Poza tym, jeśli się pracuje na paru komputerach i/lub systemach sprawdza się idealnie ;)

To, że wszystko padnie to pewne. Gdy wywalili Jobsa byli na krawędzi klapy, teraz wracają w to samo miejsce. Zauważ, że od 3 lat nie pokazali nic nowego.

iTelewizor? Taki kupisz w zwykłej Ikei. Apple jest 2-3 lata wstecz. Ich flagowe
  • Odpowiedz
@Xanthia: Nikt nie mówi że Apple jest innowacyjne, to samo tyczy się reszty graczy na rynku. Idee tego wszystkiego o czym piszemy w praktyce wymyślono w latach 1960-1990. Teraz dopiero pojawiły się modele biznesowe, umożliwiające zarobienie na nich.

Ot, taki np. Lem już w 1961 wydał książkę w której występuje coś pomiędzy Kindle, a tabletem. :)
  • Odpowiedz
@maciek_gi:

Nikt nie mówi że Apple jest innowacyjne

Aby na pewno nikt ? A trzeci inżynier świata? Jak wytłumaczysz, że człowiek który na egzamin zamówił sobie za free jakiś układ cudzego pomysłu w rankingu przegrał tylko z Isambardem Kingdomem Brunelem - budowniczym kolei, mostów, stoczni, okrętów i tuneli oraz z Jamesem Dysonem - wynalazcą bezworkowego odkurzacza.

Tylko Apple ma czelność patentować to co wymyślił ktoś inny, rozumiesz? Chodzi o bezczelność
  • Odpowiedz
@Xanthia: Nie komentuję dziennikarskiej biegunki. Znowu: to ma się do tematu naszej rozmowy jak pięść do nosa.

Cała dyskusja sprowadza się do 2 rzeczy:

1. Ja korzystałem dłuższy czas z wielu urządzeń Apple. Ty nie. Ewentualnie pobawiłaś się nimi godzinkę czy dwie, ale nie miałaś np. iPada 'na własność' przez np. miesiąc, aby rzeczywiście poznać jego wady i zalety, a nie cytować tabelki z netu. Wiem że zaprzeczysz, ale to po prostu
  • Odpowiedz