Wpis z mikrobloga

Przedwczoraj miałem pierwszy raz okazję pobawić się iPadem i powiem wam że jestem pod wrażeniem wydajności i wykorzystania RAM-u przez iOS. Fakt, że wcześniej bawiłem się już ajfonem, ale to było moje pierwsze zetknięcie z iOS po kupnie telefonu z Androidem. Pierdyliard gier odpalonych, a i tak wszystko śmiga płynnie i apki nie są zamykane, po ponownym wejściu gra się od momentu, w którym się skończyło O.o W porównaniu z tym obsługa RAM-u na Androidzie jest po prostu tragiczna. Odpalisz 3 aplikacje na krzyż i urządzenie muli, a te w tle są często zamykane, co tylko denerwuje...
  • 93
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@damianpiwowarski: no tak to wyglądało. Ale dlaczego Android tego nie ma? Na iOS takie rozwiązanie sprawia znacznie lepsze wrażenie. Poza tym jak pobieram coś przez Operę, czy w grze, to zostawiam to tak jak jest, nie przełączam się na inny program, bo głupi Android na 99% zaraz mi to zamknie i będę musiał pobierać od nowa... więc + dla iOS.
  • Odpowiedz
@Xanthia: tak się zastanawiam - @Chudy_ napisał o jednym, a Ty od razu wyskakujesz, jaki to apple jest zły. To tak jakbym napisał, że jeździłem oplem i podoba mi się lekkość prowadzenia, a Ty byś wyskoczyła z tekstem, że siedzenia niewygodne, że kierownica za mała, że radio nie odtwarza mp3, że... i tka dalej.
  • Odpowiedz
@Chudy_: Którym ajpadem się bawiłeś? ;) Bo jak 2ka to możliwe, że z baterią nie jest tak źle. 3ka to dopiero porażka ;)

@drastx: zgodzę się - jest obliczony na efekt - złudne wrażenie szybkości - to samo jest na MacOSX te same frameworki z maksymalnym priorytetem w systemie
  • Odpowiedz
@bardzospokojnyczlowiek: Bo nie jest wygodny. Tylko taki się wydaję. To jest sprzęt do robienia kasy nie do używania - został tak zaprojektowany by być maksymalnie zamknięty i niemożliwy do rozbudowy, a jeśli to tylko poprzez bardzo drogie akcesoria - i to specjalnie. Wyjdzie nowy ajfon - nowe złącze, kolejny ajpad - będzie to samo i cała góra akcesoriów jest do wymiany, albo - kup przelotkę za 99$ :D
  • Odpowiedz
@bardzospokojnyczlowiek: Oczywiście. A czy Ty zrozumiałeś co ja do Ciebie napisałam? To jest badziew - tani, z krótką gwarancją i paroma ficzerami, które świat zna od lat. To tak jakbyśmy porównywali owego opla, z tym, że opel ma stuningowaną karoserię, alufelgi, przyciemniane szyby i silnik z kosiarki - to jest właściwa analogia, do tego, możesz go tankować tylko na autoryzowanych stacjach i ma gwarancję na 10 tys km przebiegu, poza
  • Odpowiedz
@Xanthia: Korzystałem trochę z iPad-a i większości z wymienionych rzeczy nie zauważyłem:

- przejście wifi/3g (i w drugą stronę) bezproblemowe, nawet dobrze że wyłącza się 3G po przejściu na wifi, bo nie marnuje transferu,

- zasięg wifi - lepszy niż w moim telefonie z Androidem, porównywalny do zasięgu
  • Odpowiedz
@Andr3v: wifi/3g - trójka? :) z WiFi każdy ma problem mniejszy lub większy.

Jak masz windowsa to używanie iTunes jest porażką, wiesz dlaczego? Byś kupił Maka :D Taki jest cel tej wieszającej się namiastki aplikacji. Większość tego co napisałam dotyczy 3ki.

Poza tym, sztuczne ograniczenia nałożone przez Apple z miejsca dyskwalifikują ten sprzęt dla większości ludzi.

I nie dla sztuki tylko dla zasady - Apple tworzy badziew - i tyle.
  • Odpowiedz
@Xanthia:

To był iPad (nie 2 czy 3).

Powtórzę: z WiFi nie miałem problemu, w ogóle. A korzystałem przez wystarczającą ilość czasu by to
  • Odpowiedz
@Andr3v: Ja po prostu wiem co produkuje Apple, firma, która nie ma ani jednego patentu na jakąkolwiek znaczącą technologię. Poza tym nazwać - produkuje to byłaby nadinterpretacja - oni po prostu składają PCty, tablety i telefony - z części konkurencji - byle jak. Np do baterii nie zmieniają nawet kodów producenta. Afery z błędami konstrukcyjnymi to temat na nie tyle osobny wpis czy książkę, ale na kilkutomowe dzieło :DApple ma
  • Odpowiedz
@Xanthia: Ale jak możesz wiedzieć skoro nie korzystałaś z tego sprzętu? :/

Raz powołujesz się, że patenty to zło, a teraz wypominasz ich brak, gdzie tu logika?

To, że nie opracowują sami danych technologii to nic złego. Większość obecnie ekranów jest robiona przez Samsunga lub LG.

A czemu mam chwalić LG skoro się właśnie wycofało z rynku tabletów gdzie Apple jest jedną z przodujących firm?
  • Odpowiedz
@Chudy_: Ten sprzęt jest niesamowity. :) Miałem/mam sporo tabletów (mam je w robocie i mogę sobie je brać). I np. iPad 1 zjada na śniadanie tego wychwalanego pod niebiosa Samsunga Galaxy TAB 10.1. Samsung może ma lepsze parametry z uwagi na to że jest nowszy, ale jeżeli chodzi o całościowe user experience, stabilność, szybkość działania, logika systemu, ergonomia itd, jest to IMO oprogramowanie i sprzęt z zupełnie różnych półek.

A
  • Odpowiedz
@Andr3v: Boże! Tysiące razy pisałam, że korzystałam!!! Z maków i ajpadów/ajfonów. Bo kiedyś chciałam sobie kupić. Ale mi przeszło :)

Patenty. Właśnie, Apple kradnie Motoroli i HTC patenty na WiFi i 3G a ściga ich o kształt rogów tabletu albo Samsunga za promień ich zaokrąglenia :D Tak to sprawa wygląda.

Apple jest przodująca firmą - ahahahahaha. Chyba w swoich reklamach :D Apple wcale się tak dobrze nie sprzedaje. Weź pod
  • Odpowiedz
@Xanthia:

Wyjdzie nowy ajfon - nowe złącze, kolejny ajpad - będzie to samo i cała góra akcesoriów jest do wymiany, albo - kup przelotkę za 99$ :D

Ciekawe, mam iP 3G, moi współlokatorzy mają ze 3 iPody różne, miewam iPada i jakoś wszystkie działają na 1 złączu. Na innym działał tylko ipod shuffle i tylko dlatego że jest maleńki. Nie to co szajsung, od którego mam w domu ze 3
  • Odpowiedz
@Xanthia: Jednocyfrowy to Twój kochany linux conajwyżej. Idz sobie p-------ć takie głupoty gdzieś gdzie średnia IQ jest w okolicach Twoich 50.
  • Odpowiedz
@Xanthia:

Niestety, jego dokładna forma, jak i wymiary ciągle nie są znane.

Jak będą znane to wróć tu do nas i powiedz, ok? :) Nie będę komentować takich niepotwierdzonych plotek.
  • Odpowiedz
@Xanthia: jest dla mnie odwieczną zagadką jak można tak przeżywać losy firmy z którą się nie ma nic wspólnego i produktów z których się nie korzysta :< ja mam 90% sprzętu z którego korzystam od Sony a moja cała wiedza o firmie zmieściłaby się na jednej stronie A4.
  • Odpowiedz