Wpis z mikrobloga

Chorwacja: mirkoprzewodnik ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Stolica: Zagrzeb

Waluta: Kuna Chorwacka (HRK), 1 HRK = 100 lip

Ostrzeżenia dla podróżujących MSZ: Brak ostrzeżenia dla tego kraju

Kilka miejsc wartych zobaczenia:

- Park Narodowy Jezior Plitwickich
- Pula – najstarsze miasto wschodniego Adriatyku
- Góry Dynarskie - coś dla miłośników trekkingu.
- Dubrownik - wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO
- Ilocki Podrumi - jedna z najstarszych i najlepszych winiarni w Chorwacji.

Kiedy jechać:

Wysoki sezon - od lipca do sierpnia, średnia temperatura 30-31 stopni
Średni sezon - maj - czerwiec, wrzesień - średnia temperatura 25-26 stopni

Czego warto spróbować:

- grillowane ryby - przede wszystkim dorada i makrela
- prsut - chorwacka "szynka parmeńska"
- cevapčići - mielone mięso, podawane najczęsciej w formie klopsa lub na szaszłyku
- paški sir - owczy ser z wyspy Pag

Podstawowe zwroty:

- cześć - "bok"
- tak - "da"
- nie - "ne"
- proszę - "molim"
- dziękuję - "hvala"

Co warto stamtąd przywieźc:

- rakiję lub wino
- lawendę (w postaci kropli, w woreczkach, które można wsadzić do szafy itp.)
- sól morską
- oliwki
- przyprawy

Dajcie znać mireczki, czy w ogóle chcecie, aby powstała kolejna edycja "mirkoprzewodnika". Chętnie poznamy także Wasze uwagi! Co należałoby dodać?

A jeśli szukacie przewodnika z "prawdziwego zdarzenia", to zapraszamy Was do zapoznania się z naszym przewodnikiem po Chorwacji!

#breakplan #podroze #podrozujzwykopem #ciekawostki #swiat #europa #chorwacja #wakacje #przewodnik
Breakplan - Chorwacja: mirkoprzewodnik ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Stolica: Zagrzeb

Waluta: Kun...

źródło: comment_AAQliVFRjfGk4xVV9gINtklzfEwLWQyk.jpg

Pobierz
  • 46
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ostrzeżenia dla podróżujących MSZ: Brak ostrzeżenia dla tego kraju
jak c--j.... miny :> uważać na lasy, w c--j tam min ;> można porządnie się rozerwać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Co należałoby dodać?

@Breakplan: moim zdaniem nie może zabraknąć opisu konob - restauracji przeważnie z regionalnym jedzeniem, otwieranych najczęściej wieczorem (no i z reguły zlokalizowanych w pięknych klimatycznych miejscach). W Chorwacji łatwo szykować się na jedzenie w "polskiej" porze i później narzekać na jakość miejscowych potraw (szczególnie na wyspach).

Z ulubionych miejsc:
- Hvar (cały!, ale szczególnie południe): Zatoka Lucisce, szczyt Sv. Nikola, opłynięcie łodzią Pakleni Otoci. Knajpki: Vrisnik, Dvor
  • Odpowiedz
@Breakplan: Dodałbym wyjazd autem na na sam szczyt góry Sv. Jure (Św. Jerzego) na wysokość 1762 m, w okolicach Makarskiej, niezapomniane widoki, wąska i kręta droga "bez trzymanki".
  • Odpowiedz
Co warto stamtąd przywieźc:rakiję

@Breakplan: rakija - dobry i mocny a-----l, naprawdę polecam

@dzyndzla: z tego co się orientuje to kiedyś był/dalej jest ZAKAZ jazdy na światłach mijania pogodny, normalny w dzień
  • Odpowiedz
  • 4
@dzyndzla: byłem samochodem we wrześniu. Jak masz pytania, to wal śmiało ( ͡° ͜ʖ ͡°) podstawowa rada, to nie ma sensu płacić w Słowenii za winietę 150 zł XD, tylko pojechać boczną trasą. Nawet tą boczną trasą ten kraj mija się tak szybko, że ledwie się zorientowałem, że już go przejechałem XD
  • Odpowiedz
Byłem w Chorwacji pierwszy raz rok temu i się w niej zakochałem. Na pierwszy raz wybrałem szybenik i, z którego miałem blisko na wypady do trogiru, splitu czy primrosten. Na plażowanie w tamtych rejonach polecam dzikie plaże wokoło primrosten. W tym roku planuje 5 dni spędzić w Mn i 5 dni w CR. Plany są duże bo w Mn planuje zobaczyć kanion pivy, Petrovac oraz boke kotorska a w CR Dubrownik i
  • Odpowiedz