Wpis z mikrobloga

@strikingsurface: to nie moje mieszkanie, ale wygląda na lakierowane


@kotlet200: Co to za powierzchnia?
Blat kuchenny?

W takim razie jest to drewno olejowane. Jedyny sposób to zeszlifowanie całości papierem ściernym i ponowne olejowanie.
To nie jest proces bardzo inwazyjny, bo powinno się go raz do roku na takich blatach przeprowadzać

Obawiam się jednak że to dość głęboko się przypaliło i nie dasz rady tych czarnych miejsc usunąć.
@kotlet200: Papier 200 lub drobniejszy, szlifuj delikatnie, ale tylko wzdłuż słoi.

Jeśli nie będzie schodzić powyższym szlifowaniem, zrób to samo, tylko ruchami kolistymi. Pamiętaj tylko, żeby robić to nie zmieniając siły docisku i nie trzeć w jednym miejscu. Na koniec popraw szlifowanie ruchami wzdłuż słoi, żeby nie było widać "kresek" na strukturze drewna.

Poprawić tym czym wcześniej było polakierowane/napuszczane, po wyschnięciu polerować, najlepiej filcem.