Wpis z mikrobloga

Przepraszam być może za brak skromności, ale właśnie dopinam wykreślenie hipoteki z księgi wieczyste,j po pełnej spłacie 13 lat przed terminem całego kredytu hipotecznego.
Bardzo ciężką pracą moja i żony, rozsądnie skromnym życiem i determinacją udało się, po 7 latach od podpisania umowy. Dwa tygodnie temu donisolem grzecznie do banku brakujące 200tysi, fundując sobie tym samym poczucie wielkiej wolności i wielkiego jak na skromne możliwości, skucesu.
Jestem z siebie bardzo dumny i czuję, będąc dotychczas czlowiekiem totalnie przepracowanym, że już na prawdę nic nie muszę. W końcu automatem podwyżka o 1700 zł/ mc( ͡° ͜ʖ ͡°)
Polecam ten stan!!!

#chwalesie #finanse #czujedobrzeczlowiek
KrolWlosowzNosa - Przepraszam być może za brak skromności, ale właśnie dopinam wykreś...

źródło: comment_KqkA5sEWEm89cCcoVJejmYqSIWliY5K5.jpg

Pobierz
  • 140
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Cooltec: Nic nie miałem kolego, nic. Jak wychodziłem z domu do wynajętego parteru w starym wilgotnym domu, to mama spakowała mi torbę talerzy, garnków i sztućców, najlepsze jakie miała. Byliśmy biedna robotnicza rodziną. Ja dwoje rodzeństwa i rodzice w M3. W latach 90tych, czasie tych s---------h przemian było na prawdę trudno. Długo by pisać.

Nazbierałem przez 5 lat ile mogłem, kupiłem działkę. Jeszcze część pożyczyłem od przyjaciela, oddałem mu dopiero
  • Odpowiedz
@jet: w przypadku nadpłaty zawsze spłacasz kapitał - a to dlatego, że odsetki tak naprawdę generują się tylko od bieżącego salda zadłużenia. Więc im mniejsze saldo, tym docelowo mniejsze odsetki się wygenerują (i tutaj są dwie drogi - przy racie malejącej, żeby się opłacało, trzeba też zmniejszyć okres kredytowania; przy racie równej już sama nadpłata i zmniejszenie raty spowoduje opłacalność, ale skrócenie kredytu jeszcze bardziej).
A to o czym mówisz
  • Odpowiedz
@p1p2p3: to nie ma kluczowego znaczenia, już się robi z wątku małe AMA. Ważne ile wydajesz, pamiętając żeby zostało również na odłożenie jakiejś kasy każdego miesiaca w rezerwę.
Jakie wakacje preferujesz, ile przepuszczasz na pierdoły, niepotrzebne gadżety itp. To wszystko latwo policzyć.
  • Odpowiedz
@KrolWlosowzNosa: Ogólnie fajnie, ale... ja kilka razy myślałem o takiej opcji i stwierdziłem że lepiej mieć tę kasę w łapach i mieć pole manewru niż wypruwać się do ostatniej złotówki tracąc przy tym zdrowie by tylko (i aż) pozbyć się kredytu. Oczywiście jest to kwestia podejścia. Ja chyba wolałbym mieć te 300k "w łapie" i sobie tym rozporządzać a nie wrzucać do dziury z której już nie wróci. Kupiłbym może
  • Odpowiedz
@KrolWlosowzNosa: Żeby nie było. Również zamierzam nadpłacać, ale mniejszymi ilościami. Może gdybym zarabiał nie wiem ile, to bym się szarpnął na zbieranie pod całkowitą spłatę, bo ponad 4k/m-c to dużo jednak (chyba że te wartości wyglądały inaczej, to chętnie je poznam). Ale na razie to byłoby kopanie się z koniem- tak jak wyżej pisałem, bezpieczniej się czuję mając kasę.
  • Odpowiedz
@ludzik: Długo o tym myslelem. Tak tylko między nami to jakiś czas po przelewie życia czułem niepokój i pustkę...K---a "tyle" mieć, król życia... No tak bylo( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zostawiłem sobie trochę kasy. Spłukanie się do 0 nie wchodzilo w grę.
  • Odpowiedz
@kubekwp: a kogo to obchodzi. System dziala tak, ze nie dadza skrzywdzic zbyt wielu ludzi bo wyjda na ulice. Zanim mi edzie ciezko splacac to 90% bedzie w czarnej dupie wiec wyjda na ulice i rzad zmieni regulacje. A ja sie bede smial...
  • Odpowiedz