Wpis z mikrobloga

Jaki plan z wyłączeniem nóg byście polecili, chcę wrócić na siłownie, ale #rzs here, które ostatnio się nasiliło i moje kolana trochę odmawiają posłuszeństwa (a siadałem już 110kg 5x5 przed przerwą), robiłem SL i FBW Sakera, myślicie że teraz fbw sakera tylko bez siadów i z jakimiś lekkimi martwymi/martwymi na prostych będzie spoko?
#mikrokoksy
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@k_EZ:
Z rzs ciężka sprawa bo nie da się tu założyć określonyej systematycznści czy progresji. I polecałbym skonsultować się z dobrym fizjo lub trenerem który najpierw zobaczy jak to wygląda od strony samego ruchu i bolesności.
Jeżeli chcesz sam kombinować to jedyne co mogę polecić to "work around the pain" czyli idź w stronę ćwiczeń hip dominant i dalej od knee dominant wg schematu:

Hip dominant: > rumuński martwy ciąg >
  • Odpowiedz
@151346136: MA TO SENS
@bdm_bq: obawiam się, że na tę chwilę siady odpadają całkowicie bo kolana bolą nawet podczas codziennych czynności np: chodzenie XD, ale z martwym będę próbował
  • Odpowiedz
@bdm_bq: nawet nie pamiętam ile to już lat, z 10 na pewno. Ja jestem tą najbardziej lajtową wersją tej choroby chyba, raz na jakiś czas choroba o sobie przypomni, a tak to bez żadnych problemów, zawsze bolą kolana, żadne inne stawy albo się do tego przyzwyczaiłem i nie zwracam uwagi na ten ból. Chociaż możliwe, że bóle które przypisywałem siłowni to były bóle od rzs xD
  • Odpowiedz
@k_EZ: Chyba nie spotkałem się z nikim kto miałby dolegliwości tylko w obrębie kolan. Przeszedłbym się do specjalisty jeżeli nie byłeś jakiś czas. Może to chondromalacja lub inny uraz i te rzepki są uszkodzone przez wcześniejsze stany zapalne i niewłaściwy trening? Nie chce diagnozować ale myślę, że warto się temu dokładniej przyjrzeć jeżeli nie chodzisz regularnie na kontrole.

Pomyśl nad stałą suplementacją kurkuminą (ekstrakt + piperine). Znam osoby które twierdzą,
  • Odpowiedz