Wpis z mikrobloga

kiedy czytanie ze zrozumieniem nie weszło

@banan_termoaktywny: To co oznacza:

Cofnij się do lat 60/70 i ogłoś wszystkim wszem i wobec, że nie wiesz kim są Beatlesi

Porównałeś nieznajomość Sheerana w 2k18, do nieznajomości Beatlesów w latach 70.
Kiedy umiejętność przekazywania informacji nie weszła
@vexevir: Gość pisze, że aktualnie powstaje masa dobrej muzyki, a Ty rzucasz w niego memem wyśmiewającym ludzi "kiedyś to była muzyka, teraz to nie ma muzyki" i zgarniasz plusy
W pierwszej części swojej wypowiedzi krytykujesz OPa za brak wiedzy na temat tego, kim jest Ed Sheeran.

@piesprzewodnik: raczej nazywam ignorancją to, że ktoś (młody człowiek, sądząc po tym, że rozmawiamy na wykopie), pomimo tego, że przez lata rudy wyskakiwał z ekranu/yt/radia/tv/lodówki, nie potrafi połączyć jego osoby z tym czym się zajmuje. Nie słucham Eda, nie znam go, nie interesuje mnie taka muzyka ale przez te lata zdążyłem zarejestrować, że "jakiśtam
@banan_termoaktywny:
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Lista_najlepiej_sprzedaj%C4%85cych_si%C4%99_singli

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Lista_najlepiej_sprzedaj%C4%85cych_si%C4%99_album%C3%B3w_muzycznych

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Lista_artyst%C3%B3w_z_najwi%C4%99ksz%C4%85_liczb%C4%85_sprzedanych_wydawnictw_muzycznych

Drake'a też postawisz na równi z Beatlesami pod względem popularności?

https://www.eska.pl/hotplota/news/ed-sheeran-pokonal-drake-a-to-on-jest-krolem-spotify-2017-zobacz-caly-ranking-aa-5JLr-BdsK-Z41E.html

Ja NIE ODMAWIAM Edowi sporej popularności. Nie odmawiam mu tego, że OBECNIE jest sobie najchętniej słuchanym artystą. No, ale mówienie, że Ed Sheeran w 2k18 jest gwiazdą tej samej skali, co w swoich czasach byli Beatlesi czy Presley, świadczy o kompletnej niewiedzy.
Tak jakbyś przyrównał Toyotę Corollę (największa sprzedaż w 2017) do VW Garbusa. No nikomu
@banan_termoaktywny: Ignorancją? Ignorancją na temat czego? Bo Ed chyba nie zrewolucjonizował muzyki. Nie wprowadził nic nowego. Ot jest popularny. Tak jak popularny jest Bayer Full czy aktualnie Sławomir.
Czy ktoś, kto mieszka w Polsce i nie słyszał o Sławomirze, wTwoim mniemaniu też jest ignorantem? Nie znasz Cleo? Eneja? Soboty? Jesteś ignorantem.
Quebonafide? Paluch? Young Multi? Kali? Oni uzyskali największą sprzedaż płyt w 2017 wg. OLIS.
Różnica jest też taka, że Presleyem
No, ale mówienie, że Ed Sheeran w 2k18 jest gwiazdą tej samej skali, co w swoich czasach byli Beatlesi czy Presley, świadczy o kompletnej niewiedzy.

@GoodPain: gościu, jeśli chcesz mi coś udowadniać to przygotuj się do tego, ok? Próbujesz porównywać innych artystów, w innych czasach, przy wykorzystaniu innych technologii i innych metod sprzedaży i monetyzacji. Ale dobrze, poszukajmy:
Please Please Me - 5 900 000
With the Beatles - 5 850
@banan_termoaktywny: I to właśnie kryło się pod XD
Przy tak szerokim dostępie do filmów i muzyki; przy tak wielkich możliwościach dotarcia do milionów odbiorców na całym świecie, praktycznie bez nakładów finansowych (ja nie mówię, że na promocję nikt nie wydaje kasy, ale za darmo mogę opublikować coś na Spotify/YT i dotrzeć do ludzi, bez wydawców, bez ogromnej machiny), raczej skończyły się czasy tak wielkich gwiazd.
Swoimi komentarzami tylko pokazujesz totalny brak
@banan_termoaktywny: Przecież to Ty zacząłeś ich porównywać
Dziwne byłoby nie znać Beatlesów, kiedy pisała o nich każda gazeta, mówiono o nich w kółko w telewizji.
Niedziwne jest nieznanie Eda albo Palucha, kiedy praktycznie milczy się o nich w głównych mediach. A to, że w radio puszczają jego nuty - w radio w kółko leci masa muzyki, którą znasz właśnie z niego, ale za cholerę nie masz pojęcia, kto to gra -
@GoodPain: Po pierwsze dlaczego porównujesz typa z miliardami wyświetleń, top 1 wszystkich list przebojów 2017, 76kk+ sprzedanych płyt + motywem przewodnim jednego z większych blockbusterów ostatnich lat do jakiegoś Palucha czy Quebo. Paluch i Quebo, czy tam OSTR, Białas to lokalny koloryt - oprócz Polski znają ich słuchacze rapu z Francji czy Niemiec - i to też raczej jako ciekawostkę.
Po drugie, "o Sheeranie nikt nie trąbi" - proszę cię, koleś
@banan_termoaktywny: no elo, nałogowo słucham muzyki, dobrze znam się na gatunkach muzycznych, jestem w stanie wychwycić najkrótszy sampel i wiem skąd został wycięty, od pierwszej nuty rozpoznam syntezator lub gitarę, niektóre bębny, blachy, robię muzę od 15 lat i nie mam pojęcia kto to #!$%@? jest Ed Sheeran, w dodatku nigdy się nad tym nie zastanawiałem.
Czyli porównujesz brak wiedzy na temat w miarę popularnego bawidamka i śpiewaka pop

@piesprzewodnik: Najpopularniejsza piosenka 2017 roku na spotify to według ciebie "w miarę" poularność?

Małe mamy szanse na kolejnego Chaplina, Hitchcocka czy Presleya (nie względem talentu, a popularności na świecie). Te czasy skończył internet, a dobija je YT i Spotify.

@banan_termoaktywny: Przecież jest masa takich gwiazd, chociażby Drake. Z tym, że obecnie ilość influencerów, mniej popularnych osób niż
@banan_termoaktywny: Ty rozumiesz co piszę? Paluch jest na trzecim miejscu polskich wykonawców na OLIS. Więc lokalnie każdy powinien go znać. Nie każdy go zna.
Gdybym czasem nie słuchał rapsów, to pewnie bym o nim nie słyszał. Tak. Każdy zainteresowany może poczytać o nim newsy na muzycznych serwisach czy posłuchać go na Spotify. Przez to niezainteresowani mogą o nim nie słyszeć, pomimo wielkiej popularnosci.
No jakoś oglądając wiadomości czy czytając gazety, raczej