Wpis z mikrobloga

Nie mieści mi się w głowie że Asad będzie tolerował sunnitów w syrii nawet po zwyciestwie.

@Cichydon: Większość SAA jest sunnicka, to kim on ma tę wojnę wygrać, skoro tak morduje sunnitów?
  • Odpowiedz
@kiclaw: Pomyliłeś się chyba,rządzący to Alawici,odłam szyizmu,i nie więszość SAA tylko na początku wojny większość oficerów armii syryskich byli alawitami,oczywiście robiono to by zapewnić sobie wierność wojska.Po latach sie przetrzebili,zginęli,zdezerterowali lub dostali się do niewoli.Nie skłamałbym jeśli bym powiedział że teraz główny trzon armii syryjskiej to szyici przysłani z innych krajów przykładowo wojskowi iranu i rosja,bez tego Asad dawno by przegrał wojnę,jest to niestety wojna religijna pomiędzy sunnizmem a szyizmem
  • Odpowiedz
@KochanekAdmina: I tu jest problem,prawdopodobnie pacyfikują ,przeczytaj sobie dodane LinkDodać do tego można miliony uchodzców którzy uciekli za granice,częsć z tego wyglądało na zorganizowaną akcje wypędzenia ich ,przykładowo w 2015 roku wielka fala imigrantów z Syrii zaczęła się gry Rosyjskie samoloty zaczęły atakować obiekty cywilneLink
  • Odpowiedz
@Cichydon: Nie pomyliłem się, większość SAA to sunnici, tak jak w ogóle większość syryjskiego społeczeństwa (ok 70-75%). Irańczycy i Rosjanie to nie SAA, chociaż oczywiście współpracują ze sobą. Ale twierdzić, że 10% alawicka społeczność pozbędzie się po wojnie 7x większej grupy sunnitów (wcześniej wykorzystując ich do walki po swojej stronie) jest sporym logicznym nadużyciem.
  • Odpowiedz
@kiclaw: Owszem mylisz się i to bardzo co do sunnitów współpracująch z Asadem.I dlatego że alawici to było tylko 10 procent a uzurpowali sobie prawo do większości wyższych stanowisk i biurokracji i wojsku wynikły protesty,jak się one skończyły już każdy wie.Podawaj jakiekolwiek żródła bo tak to sobie możemy pisać.Co do Rosjan i Irańczyków podkreśliłem ze bez nich wojna by dawno była wygrana przez opozycje,nie mów że ta SAA sama jest
  • Odpowiedz
@rczn: Chyba ci się pomyliło z ruchem oporu (,)Ruch oporu – oddział lub formacja oddziałów stworzonych w celu walki przeciwko okupantowi własnego kraju lub rządowi własnego kraju nieposiadającemu wystarczającej legitymacji do sprawowania władzy.Niektórym z was by się przydały podstawy historii polski naprawdę.Armia Krajowa na nikim nie wymuszała ustępstw,to nas zaatakowano,a odpowiedz zbrojna była obroną przed uciskiem,zbiorowymi mordami
  • Odpowiedz
@Cichydon: To że byli ruchem oporu nie wyklucza ich z bycia terrorystami. IRA też jest ruchem oporu a uciekała się do bandyckich rozwiązań.
  • Odpowiedz
@rczn: P--------z głupoty równie wielkie co pedaładmina. To nie AK rozpoczęła terror tylko niemiecki Wehrmacht. Już we wrześniu 39 niemcy popisali się mordując cywili z list proskrypcyjnych. Czy Trzecia Rzesza była organizacją terrorystyczną czy państwem? Armia Krajowa była prawowitą siłą legalnego rządu uznawanego wówczas przez wszystkie państwa świata. Nawet Japonia będąc w Osi nie negowała legalności rządu londyńskiego. To, że niemcy nazywali partyzantów "polnische banditen" nie oznacza również, że AK
  • Odpowiedz
@ToNieOn: To nie AK rozpoczęła terror tylko niemiecki Wehrmacht. To jest powszechnie wiadome, ja piszę o tym że AK używała terrorystycznych metod, więc była terrorystyczną organizacją.
  • Odpowiedz
@Cichydon: Ale ja wiem, że alawici stanowili uprzywilejowaną grupę i stanowią pewnie nadal, dzięki czemu zamiast pełnić służbę w wojsku, bawią się na plażach Latakii. Tu masz strukturę religijną w Syrii, pewnie (z oczywistych powodów) nieaktualną jeżeli chodzi o grupy związane z chrześcijaństwem, więc % dla sunni jeszcze podskoczy: mapa. Trudno założyć, że Syryjska Armia to wyłącznie alawici i szyici, którzy po wygranej wojnie usuną społeczność sunnicką. Nawet przy pomocy
  • Odpowiedz
@rczn: Nie czytasz ze zrozumieniem i nie myślisz.
To że AK używała metod terroru NIE OZNACZA, że była organizacją terrorystyczną.
Wielka Brytania i USA terroryzowały W RAMACH ODWETU niemieckie miasta nalotami dywanowymi (np. Drezno) a wcale nie były organizacjami terrorystycznymi tylko PAŃSTWAMI W STANIE WOJNY. Polska była w stanie wojny z III Rzeszą i stosowała ODWETOWO terror w stosunku do obywateli niemieckich. Armia Krajowa była organizacją wojskową na terenach okupowanych
  • Odpowiedz