Wpis z mikrobloga

Z racji, że jest u nas zimniej, niż na biegunie północnym, może więcej osób zainteresuje się tym, w jaki sposób codziennie dokładają swoje pieniadze do pogarszania stanu Ziemi.

Link do całości: NO ZAPRASZAM

Wybrane przeze mnie informacje:
3) Efektem ubocznym przemysłowej hodowli zwierząt jest emisja gazów cieplarnianych. Według raportu ONZ przemysłowa hodowla zwierząt przyczynia się do powstania 7,8 mld ton dwutlenku węgla, co stanowi 18% emisji wszystkich gazów cieplarnianych na świecie. To około 40% więcej niż wszystkie środki transportu razem wzięte (samochody, ciężarówki, samoloty, pociągi i statki), które wytwarzają 13% dwutlenku węgla wędrującego do atmosfery ziemskiej. Ta gałąź działalności ludzkiej odpowiada też za 37% produkcji metanu i 65% podtlenku azotu, którym przypisuje się znaczący wpływ na efekt cieplarniany. Rajendra Pachauri, przewodniczący IPCC (Interngovernmental Panel on Climate Change), który otrzymał Nagrodę Nobla wraz z Alem Gore’m, twierdzi, że owych 18% jest prawdopodobnie wartością zaniżoną.
4) Wyprodukowanie jednej kalorii proteiny zwierzęcej wymaga jedenastokrotnie większego zużycia paliw kopalnych niż wyprodukowanie jednej kalorii proteiny pochodzenia roślinnego.
7) Produkcja zwierzęca jest jedną z głównych przyczyn zanieczyszczenia wód. W Stanach Zjednoczonych odpowiada za jedną trzecią zanieczyszczeń azotem i fosforem, przyczynia się do ponad jednej trzeciej zanieczyszczeń wywołanych pestycydami oraz połowy zanieczyszczeń wywołanych antybiotykami.

#ciekawostki #nauka #oswiadczenie #wegetarianizm
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 1
@fishery skoro na co dzień żyjesz w jaskini, możesz #!$%@?ć korzonki.
Ja tam wolę skorzystać z tego, że od JAKIEGOOŚ CZASU można kupować jedzienie w sklepach. Do tego sam możesz wybrać co chcesz jeść, stary!
Słyszałeś o tym może?
  • Odpowiedz
@Motloch:

Dane liczbowe i cytaty pochodzą z raportu FAO zatytułowanego „Długi cień przemysłowego chowu zwierząt”, z the American Journalof Clinical Nutrition (Pimentel & Pimentel 2003)

Wiesz może gdzie można to podejrzeć albo jaki jest oryginalny angielski tytuł i z jakiego to jest miesiąca?
  • Odpowiedz