W jaki sposób nauczyć się programowania sterowników PLC w języku ST (structured text)? Płatny kurs? Kurs internetowy? A może nauka innego języka wysokiego poziomu? (Potrafię programować tylko w FBD i Ladder).
@El_Pollo: Siemens posiada dosyć obszerne dokumentacje do swoich wszystkich języków programowania więc szukałbym właśnie tam jeżeli interesuje Cię automatyka właśnie od Siemensa (bo tego w sumie nie określiłeś).
Co do drugiej części pytania jeszcze:
A może nauka innego języka wysokiego poziomu? (Potrafię programować tylko w FBD i
@Nutaharion: FBD w Tia Portal widziałem. FBD w połączeniu z CFC sam używałem w PCS7 @El_Pollo: jezyk wysoko poziomowy nie jest Ci potrzebny w automatyce, przynajmniej nie w tym z czym ja się spotykam - sterowniki.
@El_Pollo: najlepiej iść do pracy i uczyć się w praktyce. A co do Siemensa słyszałem, że można napisać do nich i przysyłaja różne materiały szkoleniowe za friko, spróbować zawsze można. A jak nie to kopać internet :-)
Wrzuciłem do pralki i suszarki zupełnie nowy sweter Ralph Lauren (90% wełna, 10% kaszmir) za 900zł. Po jego wyciągnięciu jest o 2 rozmiary mniejszy. Co robić, bo głupio mi stracić 900zł na sweter założony 1 raz?
#nauka #naukaprogramowania #programowanie #plc #automatyka #robotyka
Co do drugiej części pytania jeszcze:
@El_Pollo: jezyk wysoko poziomowy nie jest Ci potrzebny w automatyce, przynajmniej nie w tym z czym ja się spotykam - sterowniki.