Wpis z mikrobloga

PrestaShop vs Magento 2
Z tego co przeczytałem to Magento 2 oferuje więcej, ale co za tym idzie ma większe wymagania.

Które rozwiązanie nadaje się do jakich przedsięwzięć? ( chodzi o rozmiar sklepu )
Jak wygląda sprawa na rynku pracy?
Którą platformę warto wybrać?
Może ktoś z Was korzystał z któregoś rozwiązania i może podzielić się opinią.

#php #ecommerce #prestashop #magento #programowanie
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@withoutSmallGarden: od wersji 1.7 system szablonów w PrestaShop jest o wiele bardziej elastyczny, nadal korzystając ze Smarty, dodatkowo przez odpowiedni kod bezpośrednio po stronie back-end również można zrobić front bardziej elastycznym... :)
  • Odpowiedz
@withoutSmallGarden: Nadal chętnie udzielisz porady? :) Jestem od kilku lat na Prescie i ogólnie jestem zadowolony, ale nie mogę trafić na templatkę która by mnie zadowoliła. Jakoś mam wrażenie że sklepy na Magento są ładniejsze...
Zastanawiam się też nad atomstore lub iai, ale jakoś nie mogę się przekonać do uzależnienia od jednej firmy... W Prescie zmieniam co chcę, korzystam z jakiej chce agencji, a jak jest coś nie tak to
  • Odpowiedz
@Esseker352: Bo presta ma specyficzną metodologię budowania Front-end`u - dlatego wszystko schematyczne. Poza tym sklepy z reguły mają podobną do siebie konstrukcję.

Presta nie jest zła. Magento jest lepsze jeśli masz większe ambicje oraz budżet i/lub techniczne skillsy.

Co do dzierżawionych platform to słusznie zauważyleś, że customowe zachcianki kosztują i sa trudne w wykonianiu (czasem niemożliwe). Niemniej jednak platformy te starają się być mega elastyczne i przewiduja coraz więcej potrzeb
  • Odpowiedz
@Esseker352: Customowa templatka pewnie będzie bezpiezcniejsza i lżejsza, ale może być znacznie mniej elastyczna w modyfikacjach z poziomu panelu administratora (tzw. "do wyklikania" - jakieś buildery itp). Do tego trzeba mieć projekt graficzny (PSD) a za ten grafik pewnie zaśpiewa ze 3tyś+.
Szykuj pewnie z 5tyś za taką przyjemność :(
Nie bardzo wiem jak rynek templatek wygląda może warto kupić coś możliwie zbliżonego do twoich potrzeb i przerobić? To nie
  • Odpowiedz