Wpis z mikrobloga

PrestaShop vs Magento 2
Z tego co przeczytałem to Magento 2 oferuje więcej, ale co za tym idzie ma większe wymagania.

Które rozwiązanie nadaje się do jakich przedsięwzięć? ( chodzi o rozmiar sklepu )
Jak wygląda sprawa na rynku pracy?
Którą platformę warto wybrać?
Może ktoś z Was korzystał z któregoś rozwiązania i może podzielić się opinią.

#php #ecommerce #prestashop #magento #programowanie
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Magento jest bardziej czaso i zasobożerne. Presta zwinnie śmiga na prawie każdym sharedzie i postawi ją praktycznie co bardziej ogarnięty szympans, magento zaś często potrzebuje bardziej wypasionego hostingu.
Magento jest w polsce wciąż mało popularne - Co druga firma na rynku oferuje sklepy na preście/woo/shopperze a z firm obecnych na polskim rynku tworzących stricte pod magento jest mało. Mało jest też dostępnych rozszerzeń np do integracji z operatorami płatności, stanów magazynowych itp.
  • Odpowiedz
@JewelOfTheNile: za granicą na przykładzie UK - Magento to najpopularniejsza platforma e-commerce pod firmy, które wymagają specyficznych rozwiązań dostosowanych do ich potrzeb. Zarazem najlepsza kasa w e-commerce. Moim zdaniem najbardziej elastyczna platforma jak chodzi o dostosowanie/rozbudowę. Jak potrzebne są integracje z innymi systemami w internecie (np. księgowymi, płatnościami, integracji Amazon/eBay, API usług itd.) to większość z tych firm udostępnia w pierwszej kolejności swoje dodatki do Magento. Z wszystkimi pozostałymi sklepami
  • Odpowiedz
@JewelOfTheNile: Podejrzewam, że to zależy. Magento to kombajn, jeżeli potrzebujesz niewielkiego sklepu, to nie wiem czy warto się w to pchać. Będzie to przypominało strzelanie z armaty do wróbla, więc moim zdaniem prosty sklep = coś lekkiego, no a Magento nie jest w żadnym wypadku lekkie
  • Odpowiedz
@Jare_K: @Patryk:
No właśnie słyszałem, że Magento to taki kolos w porównaniu do PrestaShop czy innych rozwiązań. I teraz rodzi się pytanie gdzie leży granica. W sensie kiedy lepiej jest użyć PrestaShop zmaiast Magento?

@mariecziek: Napisałeś, że prosty sklep = coś lekkiego. Co rozumiesz przez ten prosty sklep? Czy np. przykładowy sklep jest prostym sklepem?

Dzięki za odpowiedzi.
  • Odpowiedz
@JewelOfTheNile w zasadzie bym powiedział że to zależy od Twojego budżetu. Magento jest droższe - bardziej skomplikowane, wymagające lepszego sprzętu i wydaje mi się, że lepszych umiejętności programisty. To winduje cenę. Granicy nie ma jako takiej. W firmie robimy Magento dla sklepów z tysiącami produktów i dla startupow z jednym produktem ;) Dużym atutem jednego systemu nad drugim będą integracje. Jeżeli potrzebujesz integracji z systemami które istnieją tylko dla jednego z
  • Odpowiedz
@JewelOfTheNile: zależy czy chcesz zrobić konkretny projekt czy się szkolić do pracy w zawodzie.
Jeśli to drugie, to w Polsce czy za granicą? Po prostu przejrzyj ogłoszenia o pracę e-commerce - jaka platforma najczęściej pojawia się w ofertach. Nie odrobię za ciebie lekcji, a też nie śledzę ofert pracy.

Na pewno Magento ze swoimi większymi możliwościami wymaga więcej nauki, co się pewnie przekłada na zarobki. To że jest "kolosem", to
  • Odpowiedz
@JewelOfTheNile: No to nie jest jakiś złożony sklep. W sumie masz kategorie, produkty, koszyk, formularz kontaktowy i tyle, więc tutaj Magento to trochę przesada. Natomiast jeśli chciałbyś prowadzić jakieś akcje marketingowe, spamować newsletterami, integracja sklepu z allegro, to wydaje mi się, że magento mogłoby być lepszym rozwiązaniem.
Nie miałem do czynienia z PrestaShopem, trochę pracowałem z Magento i nie jest to miłe doświadczenie i na szczęście nie będę miał z
  • Odpowiedz
@Jare_K: @marrbacca: Ok, dzięki za odpowiedzi. Naprowadziliście mnie na odpowiedni tor :P

I jeszcze ostatnie pytanie. Czy mając do dyspozycji tyle platform e-commerce warto jest w ogóle pisać takie sklepy używając PHPowych frameworków? Czy nie mija się to z celem, bo w sumie wiele rzeczy trzeba byłoby pisać od zera.
  • Odpowiedz
@JewelOfTheNile: prosty sklep z np 1-2 tys prostych produktów.
Zaawansowany to np sklep z butami/sukienkami gdzie produkt ma jeden model w różnych kolorach i rozmiarach lub produkt jest konfigurowalny lub zestawem np części (np komputer gdzie wybierasz np ram, procesor, dysk)
  • Odpowiedz
@JewelOfTheNile: ja pisałem autorskie e-commerce od zera, utrzymywałem autorskie platformy e-commerce w UK i nadal piszę takie opierając się na frameworku, ale to zwykle dedykowane i złożone systemy zamówień, gdzie z przeróbką Magento czy PrestaShop byłoby bardziej kosztowne i platforma zmuszałoby cię do pisania modułów zgodnie z jej "wymaganiami" czy założeniami/strukturą, co w przypadku integracji innych podsystemów i usług byłoby trudniejsze.
  • Odpowiedz
@JewelOfTheNile: jakieś 10-12 lat temu tak, na własnym "frameworku". W tej chwili na Symfony. Wbrew pozorom nie trzeba armii programistów i można napisać bardzo prosty sklep samemu. Świetne do nauki.
  • Odpowiedz
Wbrew pozorom nie trzeba armii programistów i można napisać bardzo prosty sklep samemu. Świetne do nauki.

@Jare_K: Dobra, dobra, ale jak nie masz dobrej wiedzy o bezpieczeństwie, to raczej bym się nie pchał w to. Co by nie mówić, jak przez sieć lecą pieniądze, to temat jest wrażliwy.
  • Odpowiedz
Osobiście siedzę w Magento

@marrbacca: Kolego sympatyczny, co byś polecał na start, żeby wejść w świat Magento? Tak mi się życie poukładało, że musiałem ugryźć Prestę i Magento praktycznie na raz i tak się k---a z tym Magento nie polubiliśmy, że hej. Widziałem książki typu Magento 2 Developer's Guide (na razie tylko po ENG ale to nie problem), tylko pytanie, czy jest sens?
  • Odpowiedz
@idiot bo Magento można albo polubić albo znienawidzić ;). A teraz to jest jeszcze gorzej z Magento 2, zrozumieć to cholerstwo jest trudno, xmle, KnockoutJS, RequireJS i to jak je połączyli sprawiają, że próg wejścia jest dość wysoki. Natomiast osobiście uważam że warto. Magento 2 to system który nadaje się do poważnych zastosowań biznesowych będący jednocześnie dostępnym dla mniejszych firm. Nie trzeba inwestować w Hybrisa, czy inne rozwiązanie typowo Enterprise, można
  • Odpowiedz
@JewelOfTheNile: Właśnie zakończyłem dość długie i żmudne poszukiwania wykonawcy do swojego sklepu, poprzedzone jeszcze dłuższym researchem.
Padło na Magento 2 - ale nie była to łatwa decyzja.

Koszty wdrożenia, utrzymania i rozwoju są bardzo różne.
Za 15 tyś postawisz sklep na PS, z autorską szatą graficzną i z wieloma dodatkowymi funckjonalnościami/ integracjami.
Przy M2 - 15-30tyś płacisz za
  • Odpowiedz