Wpis z mikrobloga

#programista15k #praca #dzialalnoscgospodarcza #prawo

Mirki pytanie. Jestem sobie developer. Na jednoosobowej działalności. Czy i jeśli tak to w kontekście, jakich danych może nas dotyczyć RODO? (Rozporządzenie Ogólne o Ochronie Danych Osobowych). Osiwieć idzie jak rozmawiam z różnymi podmiotami na ten temat.

W 99% mam:
- szyfrowanie danych
- dane przechowywane na zewnętrznych systemach klienta, gdzie kto inny administruje danymi
- nawet faktury wystawiane są na zewnętrznym systemie, trzymane w chmurze, dostęp standardowo - login-hasło

RODO to abstrakcja i mogą mnie w trąbę cmoknąć?
  • 5
@Gotel: po pierwsze - zastanów sie w jakie dane i w jaki sposób je zdobywasz. Przecież nikt kto nie zna jak wygląda przepływ danych w twoim przedsiebiorstwie Ci nie odpowie na to pytanie. U każdego przedsiębiorcy będzie zależeć od okoliczności. Oczywiscie, że bedzie Cie dotyczyć RODO
@bgonzo: Ciężko mówić bezpośrednio o przepływie, gdy:
- jestem kontraktowcem
- infrastruktura jest praktycznie zawsze po stronie klienta, więc cóż, mam wgląd w te dane, które mi zwróci API, nie przechowuję, nie dumpuję baz danych, z resztą w większości wypadków to bazy testowe są
- jedyne "dane" które potencjalnie mam, to te na fakturze, którą wystawiam :)

Więc jeśli przepływem jest to, że zewnętrzne API może mi pokazać jakieś dane to
@Gotel: stary, próbowałem sie ubezpieczyć na wypadek wycieku danych (tez jednoosobowa działalność). Wszystkie ubezpieczalnie odmówiły przygotowania oferty :)
Teoretycznie nie jesteś za nic odpowiedzialny. W praktyce cholera wie.
@Gotel: cześć, w końcu pytanie z dziedziny prawa, w której czuje się najlepiej :p jeżeli przetwarzasz dane osobowe osób fizycznych, czy to Twoi pracownicy, czy klienci, czy klienci innych oso powinieneś mieć wypracowane procedury ochrony danych osobowych. Wiadomo, że to raczej będzie wiązało się że stworzeniem dokumentacji, takiej jak Polityka bezpieczeństwa. Niestety Rodo nakłada sporo obowiązków na przedsiebiorcow i niestety nie wszystko jest jasne na tym etapie. Zobaczymy jakie zmiany przyniesie