Wpis z mikrobloga

Wytłumaczy mi ktoś po co rowerzystom wyznaczone miejsce na cały pas do zatrzymania na światłach? Jak po ruszeniu i tak ma jechać prawą stroną pasa. Żeby mogli obok siebie stanąć i pogadać na czerwonym? Nie mówię tu o sytuacji gdzie może skręcić w lewo, to zrozumiałe, ale tu (picrel)?
Jeździłem po Niemczech sporo rowerem po mieście i nie widziałem nigdy wyznaczonego miejsca na całą szerokość pasa, tylko szerokość ta sama co pas dla rowerów. #rower #polskiedrogi #drogi #wroclaw
źródło: comment_1sjgnGTMjwMKJSZQTL9CQtyaxuFa5hJ6.jpg
  • 15
@klokupk: Śluzy mają sens nie tylko przy skręcaniu w lewo, ale też w prawo. Pozwalają uniknąć kolizji między rowerzystami którzy chcą jechać prosto i autami które skręcają, bo kiedy rowerzysta jest zawsze przed autem to problemu nie ma. Dodatkowo badania wykazują że czym prędzej rowerzyści wjadą na skrzyżowanie i z niego wyjadą, tym bezpieczniejsze ono jest.

Tutaj można jechać tylko prosto i rzeczywiście wydaje się ta śluza trochę zbędna
@metaxy: Ale z tego pasa można jechać tylko na wprost. Więc nie można jechać środkiem pasa

7. Na skrzyżowaniu i bezpośrednio przed nim kierujący rowerem,

motorowerem lub motocyklem może poruszać się środkiem pasa ruchu, jeśli pas ten

umożliwia opuszczenie skrzyżowania w więcej niż jednym kierunku, z

zastrzeżeniem art. 33 ust. 1.

~PORD Art16
Jeździłem po Niemczech sporo rowerem po mieście i nie widziałem nigdy wyznaczonego miejsca na całą szerokość pasa

@klokupk: Nie wiem jak w Niemczech, ale w Wielkiej Brytanii to bardzo często spotykane rozwiązanie.