Wpis z mikrobloga

Ricardo Kapuściński w opisywał w "Cesarzu" mechanizm tzw. "fetaszy" występujący w Etiopii po obaleniu rządów Hajle Selasje, czyli proces ciągłego zatrzymywania podróżnych w poszukiwaniu w sumie to niewiadomo do końca czego (prawdopodobnie dowodów na współpracę z dworem cesarza).

Co ciekawe, w pewnym sensie zjawisko to zachowało się do dzisiaj. Szczególnie podróżując z terenów przygranicznych Sudanu i Somalii musimy liczyć się z ciągłymi zatrzymaniami w celu rewizji. Przewalanie bagaży, legitymowanie, sprawdzanie. Przeszukiwanie, obmacywanie, obściskiwanie. Wylewanie perfum, rekwirowanie elektroniki, wbijanie bagnetów w puszki ze sproszkowanym mlekiem. Pytania bliżej nieokreślonych osób o paszport i cel pobytu. Ochroniarz przed wejściem do supermarketu woła "fetasz!" i niczym Stanisław Łyżwiński serwuje nam szybkie macanko.

Ostatnio kelnerka w knajpie zapytała czy może zobaczyć mój dokument. Zaskoczony wręczyłem go jej będąc ciekawym co z nim zrobi. Po chwili zwróciła paszport z... numerem telefonu na karteczce w środku. Muszę przyznać, że nieźle to wykombinowała.

A jak dzięki takiemu fetaszowi jorgnąłem się że chcą mnie #!$%@?ć w przemyt? O tym w następnym wpisie pt. "Co skrywają etiopskie gacie".

#wanderlust - tag z mojej obecnej tułaczki po Rogu Afryki (oraz wcześniejszych podróży i opowiadanek).

#podroze #podrozujzwykopem #ciekawostki #afryka #etiopia #kapuscinski #zainteresowania
Pobierz Dwadziescia_jeden - Ricardo Kapuściński w opisywał w "Cesarzu" mechanizm tzw. "fetasz...
źródło: comment_Se5QZA7SB6E4NFOGofJBPSCa8v7OI7En.jpg
  • 30
@Dwadziescia_jeden: tak na marginesie polecam nie brać za pewnik tego na napisał kapuściński w cesarzu,sam po latach przyznal że większość tego co tam opisał było na zlecenie państwa komunistycznego,sam określił gatunek swojego tworu jako "reportaż fikcyjny" ( ͡º ͜ʖ͡º)
Bardzo podobał mi się "Cesarz". Tag dodany do obserwowanych. Kiedyś w Gdyni przypadkiem trafiliśmy na takie przedstawienie/performance na schodach Muzeum Miasta Gdyni, właśnie poświęcone Cesarzowi. Rewelacja.
nie boisz się HIV?

@Rewolucjonista_przegrywu: @apee: @Adsumus: @ejkejej: @dondon:

Nie bardziej niż skarbówki;)

Paczka prezerwatyw w Etiopii to koszt niecałych 30 gr a na dziwki nie chodzę, także wiecie. A trzeba pamiętać że Etiopia to też nie Swaziland.

jak wyglądają takie ładne Etiopki?

@arekqq: @RebeliantT-1000: wpisanie w Google "amharic women' daje jakieś tam rozeznanie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

"reportaż fikcyjny"

@