Wpis z mikrobloga

Mirki, miałem ostatnio zadanie rekrutacyjne, której jedną częścią było generowanie pdfa z prostego formularza z możliwością ponownego ściągnięcia. Rozwiązałem to poprzez zapisywanie pdfów w bazie danych z pomocą orma.
Dostałem odpowiedź odnośnie tej części, że to złe rozwiązanie, bo serwery baz danych są droższe niż zwykły storage.

1) Jak w takim razie przechowywać takiego pdfa ? Pytam ogólnie, nie wskazując na technologię

2) Co powinno zawierać się w requirements.txt w repo do apki? Bo nie miałem i też mi o tym wspomniałem ;p

#naukaprogramowania #programowanie
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@samjesteszajety: nie udało mi się ale będę jeszcze próbował, bo cała reszta wyszła spoko. Z Celery miałem problem bo poznałem je w dniu zadania i nie dałem rady ogarnąć. Wczesniej robiłem we flasku, teraz zamierzam w django; p
  • Odpowiedz
@michael93pl: co do zapisu "path" w bazie danych, to sugerowałbym zapisywać tylko nazwę pliku, a ścieżkę folderów trzymać w konfiguracji. Dzięki temu jak ścieżka się zmieni to nie trzeba będzie aktualizować wszystkich rekordów.

Czyli zamiast mieć w bazie /a/b/c/foo.pdf, trzymaj tylko foo.pdf. Można by jeszcze wywalić ".pdf", ale ja wolę jednak trzymać rozszerzenia, żeby jak dojdzie do sytuacji, że stare pliki są ".doc", a nowe ".docx" to żeby nie było
  • Odpowiedz
  • 1
@samjesteszajety 5 dni niby ale w dwa zrobiłem działającą wersje, a 2.5 dnia bluznilem na celery po 10 h dziennie bo nie potrafiłem tego zrobić ; p

Gratulacje załapania roboty btw ^^

@mahestro dzięki za wskazówki, teraz trudno mi się do tego wszystkiego odnieść bo jeszcze tego nie robiłem nigdy ale jak już usiądę to wszystko wezmę pod uwagę ^^
  • Odpowiedz
  • 0
@samjesteszajety to może ja tobie zadam pytanie. Startowales na juniora w Javie? Jak przebiegał proces rekrutacji?tylko projektami się chwaliles na githubie?miałeś jakieś zadanie rekrutacyjne do wykonania?
  • Odpowiedz
@oxern: jestem juniorem w javie, wczesniejsze doswiadczenie to 4 miesiace jako intern. testy, rozmowa z ziomkami z zespolu i mnie przyjeli. w innych firmach podobnie, rozmowy i testy. wszystkie 3 firmy mnie chcialy. co do githuba niestety nie mam czasu na robienie rzeczy bo jeszcze studiuje, plus java to nie jest moj ulubiony jezyk. ale nie mam problemow zeby pisac w czyms innym
  • Odpowiedz