Wpis z mikrobloga

@Astolus: znajdź jakiś prosty cel który chcesz osiągnąć w excelu, np. kopiowanie zakresów albo komórek do innych skoroszytów. Potem szukaj po internecie jak to zrobić. Ja tak się uczyłem i polecam.
  • Odpowiedz
@Astolus: zacznij od nagrywania makr w excelu i analizuj sobie kod, rozkminiaj na własną rękę metodą prób i błędów tak jak kolega wyżej napisał, potem próbuj ściągać proste kody i przerabiać je według potrzeb

ja w ten sposób nauczyłem się podstaw vba, ale ja jestem z tych ludzi, którzy najlepiej wiedzę przyswajają hm... "empirycznie"
  • Odpowiedz
@Astolus: Nie ma sensu uczyć się tego z kursu, najlepsza metoda to jak jak kolega @Lubie_Budyn napisał, obierasz jakiś cel, i każdy z elementów sprawdzasz w internecie. Dokładnie w taki sam sposób nauczyłem się ja ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Astolus: ja polecam stronkę excelmacromastery, jest tam trochę artykułów, które pokazują co i jak plus autor co jakiś czas robi jakiś webinar (zapisz się na newsletter), gdzie pokazuje jak rozwiązuje jakiś problem od początku do końca typu czytanie maili z outlooka, pobieranie danych z tabeli z wikipedii, pracę z plikami tekstowymi
koledzy wyżej mają rację, że najlepsza nauka przez rozwiązywanie problemów, ale nie zaszkodzi w wolnych chwilach poczytać tego i owego, żeby wiedzieć jakie są ogólne możliwości i ograniczenia języka
oprócz tego zaglądam:
  • Odpowiedz