Wpis z mikrobloga

Podejrzewam że mam zapieczony zacisk hamulcowy. Mam drgania na kierownicy podczas jazdy , podczas hamowania nie występują drgania.

Felga dosyć mocno się grzeje przy tym zacisku , w drugim kole felga jest zimna.

Ten zacisk może powodować bicie podczas jazdy?

#samochody #motoryzacja #mechanikasamochodowa
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@jerzalke czasami ściąga czasami nie. Czasami zacznie bić podczas hamowania czasami nie. Czasami bije podczas jazdy już przy małych predKościach jak

@janznetu no raczej nie. Bo by ściągało. Ewidentnie coś jest z lewym zaciskiem
  • Odpowiedz
@methanex: a tarcze nowe czy toczyłeś? Tłoczek też może losowo lecieć i blokować, płyn znika? Ja po założeniu nowych klocków miałem gorące felgi ale trochę polatałem i jest dobrze
  • Odpowiedz
  • 0
@jerzalke no sam robiłem. Nie hamowałem jak dzik , ale jakieś dziwne dźwięki zaczęły się wydobywać z tego lewego koła podczas skręcania. Takie tarcie o metal oraz podczas cofania na skręconych kołach mam pojedynczy stuk z tego koła.

Coś się z-----o w tym lewym zacisku. Powiedz czy jest to możliwe że podczas jazdy wibruje kierownica od tego zacisku?
  • Odpowiedz
@methanex: sprawdź jak najszybciej u mnie tez zacisk blokował i się grzało za pare km zaczęło ściągać i słychać dziwny szum trzeba było wymieniać łożysko bo od temp smar popłynął.
  • Odpowiedz
@methanex: zobacz jeszcze raz i zrób co mówili, będzie dobrze. Odpowiedź dla mnie świadczy o źle zamocowanym klocku i mam to samo w jednym kole ale ogólnie to nie służy nadmiernej eksploatacji. Jedynie to podczas jazdy o tym świadczy.
  • Odpowiedz
  • 3
@janznetu
@Jebwleb
@jerzalke
@strusmig
@Neon1992

Problem został dzisiaj rozwiązany. Tak jak podejrzewałem zapieczony tłoczek hamulcowy. Sam w sobie nie był skorodowany, gumki całe , ale zacisk w środku był dość mocno skorodowany. Wrzuciłem caly nowy zestaw napawczy gumki i tłoczek plus czyszczenie. Drgania ustały. Felga się nie grzeje. A już chciałem pół samochodu wymieniac hehe
  • Odpowiedz