Wpis z mikrobloga

#pytanie #zareczyny #slub #ankieta ( ͡º ͜ʖ͡º)

Ile powinien kosztować pierścionek zaręczynowy?

• Mniej niż połowa miesięcznej pensji 10.6% (23)
  • Około połowę miesięcznej pensji 13.9% (30)
  • Równowartość miesięcznej pensji 7.9% (17)
  • Więcej niż miesięczna pensja 11.6% (25)
  • Nie ważne ile będzie kosztować 56.0% (121)

Oddanych głosów: 216

• 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 10
@LeniwyGarfield
W ogóle przeliczanie pierścionka na pensję jest bez sensu.
Kup taki, jaki Tobie (i jej) będzie się podobać tak, żeby mieścił się w budżecie i tyle.
  • Odpowiedz
@LeniwyGarfield: Dwa największe sztucznie wypromowane farmazony:
1. Pierścionek zaręczynowy TYLKO z diamentem
2. Musi kosztować trzykrotność pensji.

To z tym diamentem to wymysł producentów diamentów. Mocna kampania reklamowa w I połowie XX wieku utrwaliła taki mit. A tak na prawdę to jedna chce diament, a druga dużą cyrkonię albo jakiś kamień szlachetny lub półszlachetny i niekoniecznie drogi.
A to z ta trzykrotnością pensji to już w ogóle przegięcie
  • Odpowiedz
@LeniwyGarfield: Ta ankieta jest bardzo ciekawa. Musisz mieć przynajmniej 1500 zł., aby kupić jakiś fajny pierścionek, bo te po 400-500 zł. to szajs. A, że w Polsce większość ludzi zarabia minimalną to tyle co pensja miesięczna.
  • Odpowiedz
Pojawia się jeszcze pytanie jaka powinna być próba złota żeby chłamu nie kupić.
Słyszałem że wysoka próba też nie jest dobra, łatwiej się zarysowuje mniej trwała.
  • Odpowiedz
@LeniwyGarfield: standardowa 585. Biżuterię zazwyczaj sprzedaję się w 3 wariantach 333, 555 i jakaś wysoka. Z tego co mi mówił złotnik to 333 jest mało trwała, tzn. krucha. Wysokie łatwo zniekształcić. 555 to taki standard, nie za krucha i nie powinna się bardzo mocno rysować
  • Odpowiedz
@veldrinn: z tego co gdzieś kiedyś słyszałam, to kwestia trzykrotności pensji wzięła się z czasów wojny - jak chłopaczka zabili, żeby panna miała z czego przeżyć.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@LeniwyGarfield: ja ostatnio kupilem za 1/3 wyplaty (niemcy here), 14 karatów czyli próba 585 oraz zwykłe żółte złoto

Omijaj sieciowki typu Apart YES W.Kruk!

Ja zamowilem ze szwecji przez etsy.com
  • Odpowiedz
@LeniwyGarfield wg mnie warto żeby pierścionek (jak i obrączka zresztą) był ze szlachetnych materiałów, jeśli istnieje intencja noszenia go codziennie, ale zdecydowanie lepiej kupić jakiś tańszy kamień szlachetny niż okruch z diamentu. Wydaje mi się to nieeleganckie i na siłę. No i to nie ma nic wspólnego z pensją.
  • Odpowiedz