Aktywne Wpisy
she-wolf1993 +486
Czy oni muszą się z tym tak obnosić? Nie mogą po prostu zachować swoich preferencji dla siebie i zrobić sobie procesję w domu? A poza tym to kto to widział żeby chłop w sukience chodził i jeszcze wciągał dzieci w swoją chorą ideologię? Europa upada
#bekazkatoli #neuropa #bekazprawakow
#bekazkatoli #neuropa #bekazprawakow
meltdown +88
Jeśli masz kompa z prockiem i7 7. generacji, to zdaniem Microsoftu w 2025 powinieneś wywalić go na śmietnik, ponieważ nie obsłuży Windowsa 11, a Windows 10 przestanie być wspierany. Super ekologia, #!$%@? miliony komputerów.
Mam nadzieję, że dzięki temu wywindują się #linux i Chrome OS a MS w końcu upadnie i sobie głupi ryj rozwali. 2025 to będzie rok linuxa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#windows #chromebook #komputery
Mam nadzieję, że dzięki temu wywindują się #linux i Chrome OS a MS w końcu upadnie i sobie głupi ryj rozwali. 2025 to będzie rok linuxa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#windows #chromebook #komputery
Niestety na wstępie zaznaczę, że dzisiejszy odcinek będzie okrojony z materiału i przeznaczony raczej dla początkujących.
1. Deadlock rozszerzenie definicji.
Dzięki użytkownikowi @63274682374 umieszczam bardziej zobrazowaną definicę deadlocka.
2. Która klasa jest nadklasą wszystkich klas?
Wszystkie klasy w javie rozszerzane są przez java.lang.Object
3. Paradygmat obiektowy
Tak naprawdę na początku nauki ciągle mówi się o obiektowości. O programowaniu obiektowy. OOP. Tylko nikt za bardzo nie tłumaczy co się tutaj z czym je. Zacznijmy od tego, że podstawowe założenia to: Hermetyzacja, Abstrakcja, Dziedziczenie i Polimorfizm.
Hermetyzacja – to ukrywanie implementacji. Z założenia zapewnienie, że zmiany w obiekcie będą oczekiwane. Tutaj znajdziemy mutatory i akcesory (gettery i settery)
Abstrakcja – z definicji nazywamy pewnego rodzaju uproszczenie rozpatrywanego problemu, polegające na ograniczeniu zakresu cech manipulowanych obiektów wyłącznie do cech kluczowych dla algorytmu, a jednocześnie niezależnych od implementacji. W tym sensie abstrakcja jest odmianą formalizmu matematycznego. Cel stosowania abstrakcji jest dwojaki: ułatwienie rozwiązania problemu i zwiększenie jego ogólności.
Najłatwiej jest sobie to wyobrazić jako mechanika samochodowego. Po świecie porusza się wiele pojazdów i nie potrzebujemy do każdego wyspecjalizowanego mechanika. Większość napraw (działań) może wykonać jeden mechanik.
Polimorfizm – każdy obiekt ma wiele form (oprócz obiektu Object) i może być zmieniany / rozszerzany.
Dziedziczenie – jest to sposób na przekazanie pewnych cech danej klasy innej klasie. Dziedziczy się głównie pola i metody.
4. Wymień motody protokołu HTTP
Pytanie, które jest banalne i praktycznie zawsze pojawia się przy rekrutacji juniorów.
GET, POST, HEAD, PUT, DELETE, TRACE, OPTIONS, PATCH
5. Proste zadanie
Jaki będzie wynik?
String s1 = "abc";
String s2 = "abc";
System.out.println("s1 == s2 is:" + s1 == s2);
Pierwsze zadanie domowe polega na zapoznaniu się co dane metody HTTP wykonują.
Drugie zadanie domowe jest od @interface (dziękuje).
TAGI
#pytanianadeva #naukaprogramowania #programowanie #java #javascript #maven
Dodatek wspierany przez Cebula.Online
Nie chcesz być wołany/a jako plusujący/a? Włącz blokadę na https://mirkolisty.pvu.pl/call lub odezwij się do @IrvinTalvanen
Uważasz, że wołający nadużywa MirkoList? Daj znać @IrvinTalvanen
! @aloszkaniechbedzie @PolaroidalnY @przepyszna_frytka @rekoj @Harmideron @supersucker @zwariowanytomi @Szewa @lajdak @Pojedynczy @Pitzonik @Mesiya391 @guzbi @Paulie90 @KwasneeeZelki @karolll95 @mariuszfm @interpolacja_liniowa @pull-ups @verlix @Tojtek @cup12552 @jeeplazordon @wolny_kangur @spinor @Kiubox @Adamus_xxx @crystalHaze @peerzet @MirekSz @masterix @dusq1 @R0HYPN0L @lerrai @
@pottymouth: chyba chciałeś napisać
rozszerzają
Lekcja numer 0. Dłuższe treści piszesz lokalnie na kompie i kopiujesz na wykop :)
@Romantyczny_widelec: jasne. Pisałem to na szybko z racji zaginionego contentu.
Vikop coś nie zadziałał. Nie dodała się ankieta ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@Moderacja @a__s mogę prosić o poprawki?
Komentarz usunięty przez autora
@interface: dla chrome znasz coś podobnego?
Whatever floats your boat. Ale na pewno nie wpisujemy na żywca w tym formularzu bez zabezpieczenia :)
Co to jest oczekiwana
1)Wzajemne wykluczanie — przynajmniej jeden zasób musi być niepodzielny, czyli używanie egzemplarza tego zasobu przez jeden proces uniemożliwia używanie go przez inny proces do czasu zwolnienia.
2) Przetrzymywanie i oczekiwanie — proces, któremu przydzielono jakieś jednostki, oczekuje
Chciałbym, żeby mi takie proste pytania zadawali na rekrutacjach. Ostatnio mi kazali rysować diagram encji z Enterprise Architecta, pytali o Angulara (chociaż w CV nie mam o nim słowa xD), a potem jeszcze kazali z pamięci wymieniać jakieś JavaScriptowe metody jQuery xD. To wszystko na juniora.
Kolego, albo sam nie za dobrze to rozumiesz albo nie zastanawiasz się nad formą wypowiedzi albo kopiujesz to skądś.
Jeśli już chcesz się dzielić wiedzą to rób to porządnie. Przeanalizuj kilka różnych źródeł, zrozum, sprawdź czy nie ma błędów (albo daj komuś do przeczytania).