Wpis z mikrobloga

Mirki z #naukaprogramowania #programowanie i trochę #java. Mam duży zbiór pytań i zadań rekrutacyjnych, które często się pojawiają. W ramach utrwalenia wiedzy mogę dla Was opracowywać jedno pytanie dziennie. Niektóre są mega banalne a niektóre to trochę wyższa półka. Jak wpis zbierze odpowiednie zainteresowanie to jutro pojawi się pierwszy pod takiego #pytanianadeva
  • 49
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pottymouth: przyznam, że troszkę w javie już pracuję, ale ostatnio zaskoczyły mnie pewne wyniki. Na pierwszy rzut oka pomyślałem o czymś innym, jednak wynik mnie zaskoczył. Ma on jednak sens ;)
0.0d/0.0d
5d/0.0d

pozdro!
  • Odpowiedz
@asdasdce2w to jest wada ale to jest cecha API samego JDK, a nie problem składni języka. Raczej nawet warninga z kompilatora nie zobaczysz. Pewnie da się któreś narzędzie statycznej analizy ustawić aby raportowało problem, choć to też niekoniecznie.

UnsupportedOperationException to jest raczej oznaka niezbyt udanego OOP. Tutaj również, naruszona jest reguła Liskov Substitution, a decyzja taka jest konsekwencją naruszenia reguły Interface Segregation, obie z SOLIDa.

Po prostu Java nie
  • Odpowiedz
@pottymouth: Czekam na kolejny wpis.
Może po wrzuceniu zadania a, następnego dnia wrzucając zadanie b, będziesz także publikował możliwe rozwiązanie zadania a? Człowiek miałby czas na zrobienie zadania, a Ci, którym zadanie nie wyszło mieliby szansę sprawdzić gdzie się pomylili.
  • Odpowiedz