Wpis z mikrobloga

#komornik #alimenty #pieniadze #inwestycje Czołem Mireczki, naszło mnie takie pytanie.. wiadomo że jak komus wisimy kase i ktos na nas nasle komornika to ten moze nam zajac konto i zawinie kase.. ale.. jak to ejst jesli ktos odklada kase na konto emerytalne prywatnie np. w prudential? tez moze mu komornik na to siąść? bedzie wiedział o czymś takim? a co jesli ktoś ma np. kase w akcjach, obligacjach?
K.....1 - #komornik #alimenty #pieniadze #inwestycje Czołem Mireczki, naszło mnie tak...

źródło: comment_AC8BW8MNdDlrfLSqfxkaARU8KcftvYYU.jpg

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kopytko1: wcześniej czy później Cię znajdą. Najpierw po najmniejszej ustawowej linii oporu, czyli konta bankowe, wynagrodzenie, nieruchomości, itp.
Potem już zależy od determinacji komornika i wierzyciela, bo ten też ma prawo poszukiwać i wskazywać majątek dłużnika.
  • Odpowiedz
@Kopytko1: Wszystko co wymieniłeś podlega zajęciu. Druga kwestia to czy i kiedy komornik to znajdzie.

Ale pytasz teoretycznie? Czy nie płacisz alimentów na dzieci i martwisz się czy Twoje kasa na starość nie zniknie?
  • Odpowiedz
Co do zasady środki te mogą podlegać zajęciu. Mało tego, zarówno z polisy, na którą odkładasz, jak i z ochronnej, zawieranej na wypadek zachorowania, czy uszczerbku na zdrowiu. Takie prawo.
  • Odpowiedz