Wpis z mikrobloga

Jeśli chodzi o znajomość tematu sieci, to jestem kompletną zielonką i potrzebuję pomocy w konfiguracji połączenia. Mam 2 budynki w odległości 40m i oba chcę pokryć WiFi. Udało mi się pożyczyć 2x Mikrotik SXT G 5, ale za nic nie wiem jak ugryźć konfigurację tego. Aktualnie łącze to w ten sposób: gniazdko- modem- router-2 kable ethernet (jeden do PC, drugi do Mikrotika), ale za nic nie mogę się dobrać do interfejsu tego mikrotika. Domyślne IP z instrukcji 192.168.88.1 wpisywane w przeglądarce i nic się nie dzieje. Ściągnąłem opcjonalny soft winbox, ale też nie widzi sprzętu. Co robię źle i czy popełniłem jakiś podstawowy błąd?
Chciałem wyprowadzić jednego mikrotika od routera na zewnątrz budynku, kolejnego umieścić na drugim budynku i połączyć go ethernetem z następnym routerem i cieszyć się WiFi, ale jak na razie utknąłem zanim jeszcze zacząłem.
#siecikomputerowe
#mikrotik
  • 2
@Tr8025: Po wielu próbach w końcu się udało- ściągnąłem starą wersję winboxa, który znalazł mi sprzęty po MACu, potem już poszło z górki. Teraz tylko muszę poszukać gdzieś tych mikrotików albo czegoś innego (widzę, że dużo osób poleca nanostation) do kupienia i będę mógł przeglądać komfortowo wykop w drugim budynku.