Aktywne Wpisy

Sultan_Kosmitow +50
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
selenita66 +108
Moi drodzy, byłem wczoraj na plaży na Wyspie Sobieszewskiej, gdzie około godziny 19 nad głowami ludzi przeleciał ultralekki samolot, lecąc wzdłuż plaży. Mówiąc, że nad głowami, nie przesadzam - wysokość była rzędu 10-20 metrów nad ziemią. Kiedy zobaczyłem go zbliżającego się, byłem przekonany, że podchodzi do awaryjnego lądowania. Ale najwyraźniej była to jedynie popisówa i szukanie adrenaliny.
Z tego co wiem, minimalna wysokość lotu VFR nie powinna być niższa niż 500ft, czyli
Z tego co wiem, minimalna wysokość lotu VFR nie powinna być niższa niż 500ft, czyli
źródło: spsybc
Pobierz

Ucze się podstaw OOP ale teraz już sam nie wiem, czy dobrze rozumiem koncept dziedziczenia.
Case w książe mówi o tym, że ogarniamy nowy system katalogowania przedmiotów w bibliotece. Znajdują się w niej nie tylko książki ale również DVD, CV oraz magazyny. Każdy rodzaj ma swoje cechy indywidualne ale cechą wspólną jest tytuł oraz nr UPC. Samo przez siebie nasuwa się użycie dziedziczenia. Jednak, za cholerę nie rozumiem, dlatego przy książkach jest podany znowu "Title" oraz "Subject". Skoro Title, Subject i UPC są podane w "parent class", to każda "subclass" dziedziczy te cechy, jak również metodę locate().
1) Ja czegoś nie rozumiem czy to zwykły błąd?
2) Czy każda "subclass" musi dziedziczyć wszystkie cechy po "parent class" czy tylko może/ powinna?
źródło: comment_IdamcFZRIs15b1JbOBeM31jKaJzD1L6o.jpg
Pobierz2. Tak, musi. Tzn. nie tyle musi, co po prostu je dziedziczy.
Ad 1. Ciężko zgadnąć po samym obrazku bez kontekstu. Nie ma nic w tekście wspomniane o tym dlaczego akurat book ma zaznaczony title?
Ad 2. Zależy od języka i tego jak zaimplementowana jest obiektowość. Niektóre języki np. wyróżniają interfejsy, które wymagają tego byś zdefiniował podane metody inaczej nie możesz zainicjalizować takiej klasy. Generalnie mocno to zależy od sytuacji. Myślę że jak dopiero się uczysz to warto tylko pamiętać o
up with the librarian. They tell us that this is a good start, but libraries don't serve
only books, they also have DVDs, magazines, and CDs, none of which have an ISBN
or DDS number. All of these types of items can be uniquely identified by a UPC
number, though. We remind the librarian that they have to