Wpis z mikrobloga

Pytanko teoretyczne o OOP więc taguję #naukaprogramowania

Ucze się podstaw OOP ale teraz już sam nie wiem, czy dobrze rozumiem koncept dziedziczenia.

Case w książe mówi o tym, że ogarniamy nowy system katalogowania przedmiotów w bibliotece. Znajdują się w niej nie tylko książki ale również DVD, CV oraz magazyny. Każdy rodzaj ma swoje cechy indywidualne ale cechą wspólną jest tytuł oraz nr UPC. Samo przez siebie nasuwa się użycie dziedziczenia. Jednak, za cholerę nie rozumiem, dlatego przy książkach jest podany znowu "Title" oraz "Subject". Skoro Title, Subject i UPC są podane w "parent class", to każda "subclass" dziedziczy te cechy, jak również metodę locate().

1) Ja czegoś nie rozumiem czy to zwykły błąd?

2) Czy każda "subclass" musi dziedziczyć wszystkie cechy po "parent class" czy tylko może/ powinna?
michael93pl - Pytanko teoretyczne o OOP więc taguję #naukaprogramowania

Ucze się p...

źródło: comment_IdamcFZRIs15b1JbOBeM31jKaJzD1L6o.jpg

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@RandomowyMirek: po prostu czytam, notuję i przerabiam każde zagadnienie x razy, a nagle wywala mi coś, co IHMO właśnie kłóci się z tym, co sądziłem - każdy z tych 4 rodzajów ma Title i Subject, nie widzę powodu, żeby pisać to tylko pod ksiązkami
  • Odpowiedz
@michael93pl:

Ad 1. Ciężko zgadnąć po samym obrazku bez kontekstu. Nie ma nic w tekście wspomniane o tym dlaczego akurat book ma zaznaczony title?

Ad 2. Zależy od języka i tego jak zaimplementowana jest obiektowość. Niektóre języki np. wyróżniają interfejsy, które wymagają tego byś zdefiniował podane metody inaczej nie możesz zainicjalizować takiej klasy. Generalnie mocno to zależy od sytuacji. Myślę że jak dopiero się uczysz to warto tylko pamiętać o
  • Odpowiedz
@ImHornyLetsF: > Armed with this basic diagram and a pencil to interactively improve it, we meet
up with the librarian. They tell us that this is a good start, but libraries don't serve
only books, they also have DVDs, magazines, and CDs, none of which have an ISBN
or DDS number. All of these types of items can be uniquely identified by a UPC
number, though. We remind the librarian that they have to
  • Odpowiedz