Wpis z mikrobloga

@ZaplutyKarzelReakcji: Ruska propaganda zawiera w sobie dużo głupoty, idiotyzmów i jest nacechowana antyliberalnie. Najczęściej też zawiera w sobie element „wroga” - za carskiej Rosji to ochrana podburzała do pogromów Żydów (w całym imperium, w tym w Królestwie Polskim).

Mogę wysnuć hipotezę, że na ruską propagandę łapią się w większości intelektualne pierwotniaki, tzw. motłoch.
@ZaplutyKarzelReakcji:

Cele Rosji są zbieżne z marzeniami intelektualnych ameb. Rosja chce rozbić jedność Zachodu tak, aby ten w stosunkach z nią nie występował jako jeden blok, tylko jako mgławica małych państw o sprzecznych interesach. W ten sposób nie tylko można te państewka rozgrywać, można także połknąć te leżące bliżej podczas gdy reszta jest zajęta sama sobą.

Ameby chcą wyjścia z UE bo SUWERENNOŚĆ OF GEJROPY GURBA!!!!1111oneoneone
@Variv: przecież ZSRR socjalizm i komunizm to twór lewicowy. Trzeba patrzeć obiektywnie, bo tak dochodzimy do chorych wniosków. To prawda, że np. endecja była procarska, ale antykomunistyczna. Poza tym carska Rosja to przy dzisiejszych państwach ostoja wolności.
@djtartini1: Jakieś źródełko? Bo że pogromy Żydów w Zachodniej Europie były, ale w średniowieczu, to mi wiadomo, ale nie wiem nic o pogromach później (oczywiście oprócz czasu nazizmu), po reformacji.

Za to sporo wiadomo na temat pogromów Żydów na terenach pod panowaniem Rosji. Te występowały aż do I wojny światowej.
@pabloooga: Najlepszym źródłem jest książka samego Lutra " O żydach i ich kłamstwach" wygnanie przez jego popleczników z Saksonii i lokalne pogromy tam gdzie usunięto najpierw zakony. Na protestantów powoływali się później naziści.
@djtartini1: Ale co mi po książce Lutra? Były te pogromy w Europie Zachodniej po reformacji, czy też nie (nie licząc czasów nazistowskich oczywiście - co zaznaczyłem)? Źrodełko proszę, jeśli twierdzisz że były.
@pabloooga: bo książka Lutra jest bezpośrednim źródłem i dowodem na to, że pogormy były. Jeśli to Ci nie wytarczy jest jeszcze książka Obermanna "Luter między Bogiem ,a diabłem" , a słyszałem jeszcze o kilku pozycjach, ale nie chce mi się specjalnie szukać, żeby coś udowodnić. Sam znajdziesz, ale główniel iteratura anglojęzyczna na ten temat.
Generalnie reformacja opierała się na kradzieży majątków kościelnych i żydowskich przez lokalne książeta i rycerzy.
@djtartini1: No ale litości. O którym wieku rozmawiamy? Luter to XVI wiek, w średniowieczu (czyli przed XVI wiekiem) przecież napisałem, że pogromy były na zachodzie. A tu rozmawiamy o carskiej Rosji, ochranie, czyli czasach między XIX a XX wiekiem...
@pabloooga: To w XVI wieku nie było carskiej Rosji? XVI wiek to nie jest średniowiecze tylko renesans. Skoro zachodnia Europa uporała się z Żydami wcześniej jak i później chcieli ich wykończyć całkowicie, to co ma udowodnić okres XIX-XX wiek? Że Rosja wzorowała się na niemieckich książętach, zresztą rodzinie? Wiesz, że Katarzyna Wielka była Niemką i nawet nie mówiła po rosyjsku? Nie byli lepsi, ani gorsi.
@pabloooga: Ruska nie tylko jest propaganda, też wymordowanie przez socjalistów i komunistów ponad 100 m ludzi, w tym dużo Polaków. Najbardziej zbrodnicza na świecie maszyna do zabijania ludzi w historii, stworzona przez lewaków i uwaga - ateistów, a wy jak zwykle zawsze wina kleru i prawaków... Żenua panie i panowie, ale historii nie zmienicie...