Aktywne Wpisy

rozowyslonikx +373
2700 plus prąd i gaz za takie coś na grunwaldzie #poznan
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
mickpl +352
Najdziwniejszym elementem tej bańki na nieruchomościach jest chyba promowanie hasła, że Polacy to są jacyś niesamowicie bogaci, pary 10k netto + 10k netto to norma, no a w ogóle to mamy masę milionerów, którzy będą wiecznie brali za gotówkę PKC.
#nieruchomosci
#nieruchomosci

Mam głupie pytanie: czym się różni (ewentualnie w jakich przypadkach stosuje się) nadpisywanie metody equals od implementacji compareTo z comparable? Tzn. bardziej mi chodzi o zastosowanie. Chodzi tutaj tylko o wykorzystanie tego, że compareTo zwraca "więcej informacji" (bo jest minus, zero albo plus, a nie tylko true/false)? I gdzie w tym wszystkim są comparatory? Jeżeli powiedzmy mam listę obiektów i chcę je sortować na kilka różnych sposobów to powinienem do tego stworzyć kilka comparatorów? Jest ogólnie jakaś głębsza filozofia w tym wszystkim, jakieś ważne niuanse?
W dużym skrócie, jeśli chcesz klasy używać jako klucz w mapie, albo wrzucać do setu, to nadpisujesz equals i hashCode.
Jeśli chcesz sortować i sortowanie jest "oczywiste", to compareTo.
Jedno nie wyklucza drugiego.
Poczytaj Effective Java. Tam masz wszystko w tym temacie wyjaśnione.
Oj tam, jedna jedyna klasa w całym JDK, gdzie equals nie jest spójne z compareTo. (✌ ゚ ∀ ゚)☞
Nie ma. Sprawdzałem.