Wpis z mikrobloga

Domowy jogurt naturalny

Składniki na 2 L jogurtu:
- 2 L mleka, najlepiej świeżego lub niskopasteryzowanego w temperaturze 74 stopni
- 1 g kultur jogurtowych

Polecamy:
- słoiczki
- pojemniczki do jogutów
- jogurtownicę

Przepis:
Mleko podgrzej do temperatury 43-44°C. Rozpuść 1 g kultur jogurtowych w niewielkiej ilości mleka o tej samej temperaturze i odczekaj 20 minut, aby bakterie miały czas na aktywację. Następnie dodaj je do reszty mleka. Utrzymuj temperaturę mleka na poziomie 43-44°C. Całość delikatnie wymieszaj. Czyste, wyparzone wrzątkiem pojemniczki/słoiczki napełnij do ¾ objętości, szczelnie zamknij. Pozostaw pojemniczki z zaszczepionym mlekiem w ciepłym miejscu, np. przy kaloryferze, na kilkanaście godzin (najlepiej na noc). Po tym czasie jogurt przełóż do lodówki i tam przechowuj do spożycia (maksymalnie 3-5 dni).

Zastosowanie jogurtownicy:
Jeśli stosujesz jogurtownicę, wówczas pojemniczki wstaw do środka, na urządzeniu ustaw temperaturę 45°C i zostaw do dojrzewania na 6-8 godz. (jeżeli jogurt nadal jest płynny, należy wydłużyć czas dojrzewania). Po tym czasie urządzenie wyłącz.

BROWIN radzi:
- optymalne pH mleka dla prawidłowego działania kultur jogurtowych mieści się w zakresie 6-7;
- im dłuższy czas dojrzewania, tym intensywniejszy smak jogurtu;
- dodatki: orzechy, owoce, dżem, musli itp. dodajemy do gotowego jogurtu przed spożyciem;
- jeżeli używamy mleka niepasteryzowanego, najpierw należy je zagotować, ochłodzić do 43-44°C,
a następnie postępować zgodnie z instrukcją.

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!

#browin #przepisy #gotujzwykopem #serowarstwo
Pobierz
źródło: comment_6cYyLmNf6BlMGL74bobcG2bC0FVMavhF.jpg
  • 5