Wpis z mikrobloga

Pytanie kieruję tylko do ludzi, którzy byli w Albanii oraz Macedonii.

Latem będę niecałe 3 tygodnie w Macedonii, kilka dni przeznaczam na Skopje i okolice, później kieruję się nad jezioro Ochrydzkie.

Początkowo planowałem jechać ze Skopje prosto do Tirany oraz później do Durres na kolejne kilka dni, w powrocie zahaczając o Ochrydę na dłuższy czas.

Niestety zdjęcia oraz opinie mnie nieco zniechęciły do podróży do Albanii. Jednak chciałbym odwiedzić ten kraj i spędzić w nim chociaż 1-4 dni.

I tu pojawia się moje pytanie: czy warto pchać się aż do Tirany i Durres(Golem)? Może lepiej odwiedzić okolice Berat, Moskopole, Corovode?

W przyszłości mam w planach odwiedzenie południowej części Albanii, która wydaje mi się bardziej zachęcająca do zwiedzania, więc może w ogóle odpuścić sobie Albanię i zamiast tego zobaczyć kawałek południowego Kosowa lub północnej Grecji?

W ostateczności pomyślałem o miastach Pogradec oraz Korcza- nie tracąc dużo czasu na transport z Ochrydy i spędzić chociaż 1 dzień w Albanii.

Na czym mi głównie zależy? Po prostu na zwykłym włóczeniu się, zwiedzaniu oraz próbowaniu lokalnego jadła czy picia.

Na mapce poniżej zaznaczyłem jakie rejony wchodzą w grę.

#balkany #macedonia #albania #podroze #podrozujzwykopem
Zapaczony - Pytanie kieruję tylko do ludzi, którzy byli w Albanii oraz Macedonii. 

...

źródło: comment_U7O1Mx7xrrLTRFxq3lsc8vyvOTXkOGvX.jpg

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Zapaczony: Unikać Duress jak ognia. I nawet nie myśleć o spędzeniu tam więcej niż kilku godzin na samym mieści. Miasto jak miasto ale plaża to brud, smród, woda śmierdzi jak wysypisko, plaża składa się z 50% z kipów papierosowych a w wodzie wszędzie pływają śmieci.
Tirana to również miasto do zwiedzenia na kilka godzin nie jest ani ciekawa ani klimatyczna.
Robiliśmy dwie objazdówki po Bałkanach i dwa razy zahaczaliśmy o
  • Odpowiedz
@Zapaczony: Durres to syf, mieliśmy tam nocować, ale przejechaliśmy przez miasto i stwierdziliśmy że jedziemy dalej. Tirane też mijaliśmy bokiem - ale Fuse Kruja, Gjirokastra, Berat warto odwiedzić. Nam podobał się Butrint i Syri Kalter robi niezłe wrażenie.

Generalnie jak lubisz owoce morza, to chyba w Europie taniej nie będzie. My 2-3 noce spędziliśmy w Himare i tam plaża była bardzo spoko.
  • Odpowiedz
@MaciejPN: południowa Albania to chyba osobny temat, z tego co zauważyłem to tam naprawdę jest sporo miejsc wartych odwiedzenia. W sumie to jedyny region, który mnie zainteresował w tym kraju.

Chyba odpuszczę sobie całkowicie Albanię tym razem i skupię się na Macedonii, a kiedyś odwiedzę tylko i wyłącznie okolice na południe od Dhërmi. Dzięki za odpowiedź.
  • Odpowiedz
@Zapaczony: tiranę zwiedzilem przejazdem bo nie bylo gdzie zaparkowac i starczyło ;p durres jak w indiach. Wiecej czasu spedzilem w północnej albanii - Kruja - miasteczko w górach, niezłe, jezioro Koman
  • Odpowiedz
@Nie_umre_za_ciebie: dzięki za mapkę, bardzo fajnie zaznaczone miejsca.
Jak korzystać z tych ikonek na mapie? Ja zaznaczałem zawsze miejsca tylko gwiazdkami.
Przed chwilą rzuciłem okiem na maps.google po zalogowaniu się i widzę, że bardzo dużo gwiazdek mi ubyło, WTF?
Jest jakiś limit na oznaczone miejsca na mapie? ;/
@prawdziwek: dzięki, tego jeziora jeszcze wcześniej nigdzie nie widziałem, klimatyczne wąwozy, skojarzyło mi się trochę z Osumi Canyon.
  • Odpowiedz
@Zapaczony: Te ikonki to w przyblizeniu czego można się spodziewać. Mapka jest tworzona dla mnie samego z dosadnie mówiąc podpierdzielonych materiałów z internetu, więc ciężko wytłumaczyć. Ale znaczniki takie jak góry zamek jaskinia czy plaża będą raczej jasne. +np. jeżeli jest znacznik plaży i jest na zielono to pewnie jest trawiasta Czerwony zamek jest ceglany itd :D
  • Odpowiedz
@Zapaczony: nie odpuszczaj sobie Albanii, fakt syf straszny
Ale tak naprawdę to ostatnie chwile gdy ten kraj ma jeszcze swój naturalny klimat
Już w przyszłym sezonie jadąc do Albanii nie będzie dużej różnicy pomiędzy Czarnogórą, Chorwacja a samą Albanią
Wiem że może dziwnie to brzmi, ale warto spędzić chodź chwilę i zapamiętać jak ten kraj i ludzie w nim mieszkający wygląda naprawdę ;)
  • Odpowiedz
@Bl00man: nie odpuszczę, ale odwiedzę tylko Pogradec, Korcza i Moskopole czyli z dala od morza.
Aż tak turystyka się tam rozwija?
Wydaje mi się, że w Czarnogórze nie jest jeszcze tak źle jak w Chorwacji, czy się mylę?
  • Odpowiedz
@Zapaczony: moim zdaniem Czarnogóra to już turystyczna maszynka się zrobiła.
W Albanii mają ambicję żeby powtórzyć sukces Chorwacji, i cały czas rozbudowuje się baza hotelowa nad Adriatykiem, z roku na rok coraz więcej turystów przyjeżdża, z tego co w Polsce dostrzegłem to sporo polskich biur podróży oferuje wczasy w Albanii (w porównaniu do lat poprzednich jest wysyp ofert). Możliwe że ten sezon będzie ostatnim "normalnym" dla Albanii, za rok wszystko
  • Odpowiedz