Aktywne Wpisy
oldspiceedit +4
Mirasy, szybkie pytanie, szybka odpowiedz: Jak osiagnac piekne zycie w wieku 40 lat z przynajmniej 10M PLN na koncie przy moim scenariuszu?
10 000 000 PLN wydaje sie twarda granica ktora nie wiem jak osiagnac za 10 lat, chcialbym Wasze porady jak Wy byscie to ogarneli w takiej sytuacji?
- Mam 30 lat, moja kobita tak samo
- Zarabiamy razem na reke kolo 25-30k / miesiac po odjeciu kosztow zycia
- Obecnie mamy kolo 400k oszczednosci
10 000 000 PLN wydaje sie twarda granica ktora nie wiem jak osiagnac za 10 lat, chcialbym Wasze porady jak Wy byscie to ogarneli w takiej sytuacji?
- Mam 30 lat, moja kobita tak samo
- Zarabiamy razem na reke kolo 25-30k / miesiac po odjeciu kosztow zycia
- Obecnie mamy kolo 400k oszczednosci
Fapam0rgana +284
Nigdy nie lubiłem kręcić afer, dlatego ten wpis ma służyć jako przestroga dla osób planujących wypoczynek w Bieszczadach. Chciałbym opisać swoją nieprzyjemną sytuację związaną z domkami letniskowymi Jaworówka w Wołkowyjach.
W tym roku po raz pierwszy postanowiłem odwiedzić ten rejon Polski. Niestety, domek letniskowy, który wynająłem z rodziną, sąsiadował z domkami, których właściciel był podludziem i troglodytą. Choć nie wynajmowaliśmy domku od tych osób, wystawiłem im ocenę na Google, w której opisałem
W tym roku po raz pierwszy postanowiłem odwiedzić ten rejon Polski. Niestety, domek letniskowy, który wynająłem z rodziną, sąsiadował z domkami, których właściciel był podludziem i troglodytą. Choć nie wynajmowaliśmy domku od tych osób, wystawiłem im ocenę na Google, w której opisałem
Latem będę niecałe 3 tygodnie w Macedonii, kilka dni przeznaczam na Skopje i okolice, później kieruję się nad jezioro Ochrydzkie.
Początkowo planowałem jechać ze Skopje prosto do Tirany oraz później do Durres na kolejne kilka dni, w powrocie zahaczając o Ochrydę na dłuższy czas.
Niestety zdjęcia oraz opinie mnie nieco zniechęciły do podróży do Albanii. Jednak chciałbym odwiedzić ten kraj i spędzić w nim chociaż 1-4 dni.
I tu pojawia się moje pytanie: czy warto pchać się aż do Tirany i Durres(Golem)? Może lepiej odwiedzić okolice Berat, Moskopole, Corovode?
W przyszłości mam w planach odwiedzenie południowej części Albanii, która wydaje mi się bardziej zachęcająca do zwiedzania, więc może w ogóle odpuścić sobie Albanię i zamiast tego zobaczyć kawałek południowego Kosowa lub północnej Grecji?
W ostateczności pomyślałem o miastach Pogradec oraz Korcza- nie tracąc dużo czasu na transport z Ochrydy i spędzić chociaż 1 dzień w Albanii.
Na czym mi głównie zależy? Po prostu na zwykłym włóczeniu się, zwiedzaniu oraz próbowaniu lokalnego jadła czy picia.
Na mapce poniżej zaznaczyłem jakie rejony wchodzą w grę.
#balkany #macedonia #albania #podroze #podrozujzwykopem
Tirana to również miasto do zwiedzenia na kilka godzin nie jest ani ciekawa ani klimatyczna.
Robiliśmy dwie objazdówki po Bałkanach i dwa razy zahaczaliśmy o
Generalnie jak lubisz owoce morza, to chyba w Europie taniej nie będzie. My 2-3 noce spędziliśmy w Himare i tam plaża była bardzo spoko.
Chyba odpuszczę sobie całkowicie Albanię tym razem i skupię się na Macedonii, a kiedyś odwiedzę tylko i wyłącznie okolice na południe od Dhërmi. Dzięki za odpowiedź.
https://drive.google.com/open?id=1-zAa8D9HcEBOea1ej2SSWI9Tu3o&usp=sharing
Jak korzystać z tych ikonek na mapie? Ja zaznaczałem zawsze miejsca tylko gwiazdkami.
Przed chwilą rzuciłem okiem na maps.google po zalogowaniu się i widzę, że bardzo dużo gwiazdek mi ubyło, WTF?
Jest jakiś limit na oznaczone miejsca na mapie? ;/
@prawdziwek: dzięki, tego jeziora jeszcze wcześniej nigdzie nie widziałem, klimatyczne wąwozy, skojarzyło mi się trochę z Osumi Canyon.
Ale tak naprawdę to ostatnie chwile gdy ten kraj ma jeszcze swój naturalny klimat
Już w przyszłym sezonie jadąc do Albanii nie będzie dużej różnicy pomiędzy Czarnogórą, Chorwacja a samą Albanią
Wiem że może dziwnie to brzmi, ale warto spędzić chodź chwilę i zapamiętać jak ten kraj i ludzie w nim mieszkający wygląda naprawdę ;)
Aż tak turystyka się tam rozwija?
Wydaje mi się, że w Czarnogórze nie jest jeszcze tak źle jak w Chorwacji, czy się mylę?
W Albanii mają ambicję żeby powtórzyć sukces Chorwacji, i cały czas rozbudowuje się baza hotelowa nad Adriatykiem, z roku na rok coraz więcej turystów przyjeżdża, z tego co w Polsce dostrzegłem to sporo polskich biur podróży oferuje wczasy w Albanii (w porównaniu do lat poprzednich jest wysyp ofert). Możliwe że ten sezon będzie ostatnim "normalnym" dla Albanii, za rok wszystko