Wpis z mikrobloga

@Bruno_: Tutaj kurs
Co do tego jak dużo umiem to składnię znam w stopniu pozwalającym napisać mi jakieś proste aplikację - posiłkując się internetem przy trudniejszych tematach. Ogólnie zauważyłem, że więcej czytam niż pisze kodu i problem pojawia się przy tym jak wygląda schemat pracy przy budowie bardziej zaawansowanych rzeczy.
@szymon0291:
Miałem dostęp do tego kursu, trochę go "przerobiłem", ale w moim przekonaniu lepszą inwestycją będzie kurs od Tima Buchalki - https://www.udemy.com/java-the-complete-java-developer-course/, chyba jeszcze jest noworoczna promocja. Dużym plusem jest to że jest po angielsku, co potem procentuje, w Java Start dają polskie nazwy zmiennych czy metod. Oczywiście to wszystko jest w necie za darmo, ale u Buchalki masz wszystko w jednym miejscu i dość dobrze przekazane.
w Java Start dają polskie nazwy zmiennych czy metod

@glurp77: W naszych kursach nie używamy polskich nazw, więc to raczej nie o nasze kursy Ci chodzi

@szymon0291: odezwij się na priv, albo na maila. Jeśli chodzi o opinie możesz poczytać na naszym facebooku, myślę, że jeśli ktoś podpisuje się z imienia i nazwiska to jest bardziej wiarygodny niż losowa osoba z forum
@glurp77: absolutnie nie krytykuję, nie każdem pasuje forma i warto poszukać czegoś dla siebie. Wolę to po prostu doprecyzować, bo później sporo ludzi trafia na te posty i ludzie piszą do nas maile z pytaniami :)
@szymon0291: Ciężko powiedzieć bo uczyłem się z wielu źródeł a na kursie sprawdzałem tylko teorie jak czegoś z podręcznika nie rozumiałem. Zależy też jaki format wolisz: video czy tekst. Teorie mają raczej dobrze opisaną, ale czasami był głupio pisany kod. Co do zadań jest ich mało (tylko jeden na dział). Spodobało mi się pisanie programu, który był ulepszany po każdym dziale i teoria a obok niej przykład z kodem. Co do
@Swipe: Nie ma różnicy czy to video czy tekst. W sumie najważniejsze to te zadanie bo jednak pozwalają utrwalić zdobytą wiedzę.
Możesz powiedzieć coś więcej o tym programie który piszesz w trakcie kursu?
@szymon0291: "Od tego momentu zaczniemy powoli rozwijać swoją pierwszą aplikację krok po kroku, abyś mógł zobaczyć, jak kod programu może ewoluować w czasie, jak można go rozbudowywać poprzez dodawanie kolejnych funkcjonalności, ale co najważniejsze, abyś mógł zobaczyć jak w praktyce składać wszystkie elementy, których się uczysz w jedną całość.

Pierwszą aplikacją, którą będziemy rozwijali będzie system do zarządzania biblioteką. Interfejs użytkownika będzie obsługiwany z poziomu konsoli systemu Windows, jednak będzie dawał