Wpis z mikrobloga

Cześć #motomirki
Chcę do was dołączyć. Chodzi o motorek do jazdy po mieście na prawko B, czyli 125. Generalnie jeszcze konkretnego modelu nie wybrałem, ale przy szacowaniu budżetu na ten cel chciałem jeszcze uwzględnić dodatkowe sprawy jak np. ubezpieczenie, przegląd i wyposażenie dodatkowe (co najmniej kask). I tutaj mam problem. Mianowicie na co należy zwrócić uwagę przy wyborze kasku? Jakieś polecane marki? Domyślam się jedynie, że kask za 50zł z allegro jest warty tyle co puchowa czapka.
#motocykle #motomirko
  • 26
@Kontestator: Na kasku nie warto oszczędzać (w końcu ma chronić głowę i mózg), najlepiej szukaj wśród uznanych marek, np: Nolan, HJC, Shoei, Shark, Arai (to już mercedes wśród kasków) itp. A najlepiej się przejdź do jakiegoś sklepu motocyklowego w twojej okolicy, zazwyczaj w takich przybytkach pracują też pasjonaci motocykli i na pewno ci pomogą i doradzą.
@Kontestator: na co zwrócić uwagę? na wygodę no i żeby nie był jakimś totalnym plastikiem i coś tam w testach przedstawiał. oczywiście im więcej tym lepiej. głośnością nie musisz się bardzo przejmować bo przy tych prędkościach nie będzie tragedii a na dłuższe trasy i tak dobrze mieć jakieś stopery. odziwo kaski ls2 mają wysokie oceny w testach a są dość tanie.
@Kontestator: Coś sensownego już się da za tę kwotę kupić, ale ja bym dołożył jeszcze przynajmniej 300 zł, wybór będzie dużo większy. Nosisz okulary? Jeżeli tak, to raczej bym Ci polecał szczękowca, bo wciskanie okularów przez wizjer w integralu to masakra.
@sh4dow30: Nie ma aż takiej tragedii. Mam Shoei GT Air, noszę okulary i nie narzekam. A kaski szczękowe są cięższe i nieco gorzej wypadają pod względem bezpieczeństwa ale za to są dużo wygodniejsze w codziennym użytkowaniu - kwestia wyboru co jest bardziej potrzebne.
@Kontestator: Do 125cc, do miasta to się podpisuję, że szczękowiec mógłby być lepszy ale nie wiem czy za to 500 zł coś konkretnego można znaleźć.
@kiaw: Ja w zeszłym sezonie zmieniałem kask i też bardzo chciałem mieć integrala (noszę niestety okulary). Przymierzałem kilka integrali, niby przystosowanych do okularów, i wciśnięcie okularów do każdego z nich to była droga przez mękę, a jak się w końcu udało, to wcale nie było wygodnie. Może to kwestia indywidualnego kształtu głowy albo okularów jakie się nosi. Koniec końców kupiłem Nolana szczękowego i nie narzekam, nakładam kask normalnie z okularami na
@Kontestator kaski LS2 spokojnie dają radę i kokosów nie kosztują, kurtka raczej mus, Seca w miarę tania i dobra, moja przetrwała 6 sezonów, a kosztowała 300 zł. Spodnie, jeden powie tak drugi powie nie. Ja przez długi czas jeździłem w porządnych wojskowych bojówkach z demobilu. Miałem nawet szlifa, śladu na nich nie ma. Spodnie z protektorami to tak od 300 w górę, buty, jeździłem w trekingach wiązanych za kostkę, można kupić takie