Wpis z mikrobloga

To co się dzieje z cenami kart graficznych w ostatnich tygodniach to jest jakieś szaleństwo.
Przypomina się fakt, że na gorączce złota najlepiej zarabiali sprzedawcy łopat. ;)

#mining #kryptowaluty
  • 16
  • Odpowiedz
@MRacheron: znaczy wiesz, ja tam nie krytykuję, tylko komentuję to co widzę. Wczoraj dokupiłem GTX1060, dzisiaj sprzedałem GTX 970 bo się nie opłaca na niej kopać zupełnie. Półtoraroczna karta poszła za 70% wartości z momentu zakupu. A jak by mi się chciało to byłoby bliżej 80%.

A sklepy mają złoty biznes. 1060 podrożały w ciągu tygodnia ze 300+ złotych.
  • Odpowiedz
@PanMihau: ja się nie znam, kopię sobie dla zabawy w nano (bo nawet nie w mikro) skali. ;)

Kopię ethereum i to co mogę napisać, to że ten artykuł - https://www.techspot.com/article/1438-ethereum-mining-gpu-benchmark/ - wydaje się być zgodny z prawdą. Moja podkręcona GTX 1060 robi 20 MH/s. GTX 970 miał niecałe 9 MH/s, więc słabo.

Nie wiem czy w międzyczasie nie było poprawki na malejącą wydajność Radeonów - to ewentualnie można zweryfikować.

Co
  • Odpowiedz
@ppqa: Nie lepiej trzymać to ETH? Pamiętaj hype jaki był w czerwcu na koparki, a od połowy czerwca kurs na fali hypu leciał codziennie w dół, kopacze sami na siebie nakręcają spadki.
  • Odpowiedz
@theromanpolan: możliwe, że tak jest; u mnie out-of-the-box było 15 MH/s, po podkręceniu jest 20 MH/s. Coś czytałem o okolicach 24 MH/s na niektórych kartach. Tyle, że pewnie ich ceny też są odpowiednio wyższe, więc może się nie opłacać dokładać żeby mieć te kilka MH/s więcej.
  • Odpowiedz
@ppqa: Ja czytałem na forum ethermining , że 1060 czy inne karty mają 3 różne rodzaje pamieci , te z samsungami najszybsze , Hynixy mają około 8MH/s mniej, z tego co pamiętam to msi wersja OC ma pamięci Samsunga , chociaż i czytałem , że i najtańsze Zotac trafiają się z Samsungami
  • Odpowiedz