Wpis z mikrobloga

@stassma: W sensie jak? Mam trzy takie. Najpierw wszystkie byly podpiete do raspberry pi. Pokazywaly wszystkie okolo 20 stopni. Teraz podpialem dwa do arduino i pokazuja po 22,5 i 24 jakos. Mocno zawyzone.
@rpi4: norma. Pomiar temperatury jest kłopotliwy. Wszystko zależy od rozdzielczości pomiaru i czasu pomiaru. Termometr też ma błąd pomiaru(obrazek). Wątpie czy faktycznie potrzebne są Ci tak dokładne pomiary, pewnie Cię tylko irytują. Zawsze możesz wykonać 5 pomiarów, skrajne odrzucić a pozostałe 3 uśrednić. Chcesz dokładnych wyników to polecam Ci ADT7410 niby błąd pomiaru taki sam jak w ds18b20 jednak rozdzielczość 16 bitowa czyli wychwytuje różnice 2 pomiarów na poziomie 0.0078°
Pobierz nawri - @rpi4: norma. Pomiar temperatury jest kłopotliwy. Wszystko zależy od rozdziel...
źródło: comment_jPljCPG0MqE6nXU1gVWDilK0b0knVFlD.jpg
@nawri: @pkrr: Na raspberry pi pokazuje mniej wiecej podobne pomiary. Np. 19.9, 20.4, 20.1. A na arduino jakies dziwne. Mocno zawyzone i wysokie roznice pomiedzy kazdym pomiarem ds18b20.
Chcesz dokładnych wyników to polecam Ci ADT7410 niby błąd pomiaru taki sam jak w ds18b20 jednak rozdzielczość 16 bitowa czyli wychwytuje różnice 2 pomiarów na poziomie 0.0078°C

@nawri: No właśnie... oba czujniki mają dokładnie taki sam błąd pomiaru: +-0.5C, więc rozdzielczość nie ma znaczenia.

@rpi4: Coś jest nie tak z implementacją biblioteki 1Wire. Te czujniki mają programowalną dokładność. Można je czytać z dokładnością 9-bitową i 12-bitową. Sprawdź czy
@rpi4: upewnij się jeszcze, czy nic nie "grzeje" ci tych czujników, bo jeśli wcześniej wszystkie były w raspberry i pokazywały to samo to jest coś nie tak. Najlepiej byłoby polutować je na przewodzie i położyć dokładnie obok siebie. Ja kiedyś zdziwiłem się jak trzymałem palec kilka cm od czujnika a ten już pokazywał wyższą temperaturę.