Wpis z mikrobloga

#programowanie #kiciochpyta
Miruny! Chciałbym nauczyć się podstaw programowania. Zacząłem od filmików odnośnie C++ pana Mirosława Zelenta na YT, bo tak mi ktoś polecił. Czy to dobry wybór? Co polecacie dalej? Jak wy zaczynaliście przygodę z programowaniem? Warto?
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@vanraven: C++ będzie dobrym wyborem na początek jeżeli pasjonuje Cię programowanie i chcesz zapoznać się z aspektami takimi jak zarządzanie pamięcią. Jeżeli zależy Ci na zdobyciu umiejętności programowania, żeby szybko wejść na rynek pracy to odpuść sobie ten język i wybierz coś wysokopoziomowego, jest po prostu prościej.
  • Odpowiedz
@vans: chciałbym najpierw nauczyć się podstaw, żeby potem było mi łatwiej zrozumieć na prawdę przydatne (i trudniejsze?) języki. Czy uważasz, że nie warto tracić czasu na c++ jeśli nie będę z niego korzystał? Co rozumiesz przez "coś wysokopoziomowego"?
  • Odpowiedz
@jascen: na razie obejrzałem pierwsze kilka odcinków i muszę przyznać, że praktycznie wszystko rozumiem, bo gość dobrze, łopatologicznie tłumaczy. Ale może polecisz kogoś innego?
  • Odpowiedz
@vanraven: są języki, które wiele rzeczy ułatwiają ("robią" za Ciebie) i przez to można szybciej napisać większą aplikację. Przykładowo w C# .NET, Java czy JavaScript nie musisz się przejmować pamięcią, a dodatkowo jest mnóstwo frameworków i bibliotek, które dostarczają gotowe rozwiązania dla programistów. Trudniej się przy nich zdemotywować, bo szybko widzisz efekt swojej pracy.
  • Odpowiedz
@vanraven: Jeżeli nigdy nie miałeś styczności z programowaniem to Zelent będzie jak najbardziej w porządku. Powtarza wszystko kilka razy, a tłumaczy bardzo zrozumiale. Podstawy których się nauczysz w tych poradnikach są bardzo podobne w każdym języku, więc c++ na początek będzie okej.
  • Odpowiedz
@vanraven: Nie nauczysz się wszystkiego z jednego źródła. Najlepszym sposobem na naukę jest po prostu pisać, pisać i pisać. Jak czegoś nie wiesz to szukasz w internecie. Bardzo prawdopodobne, że znajdziesz tam odpowiedź.
  • Odpowiedz
@vans: mi się aż tak bardzo nie spieszy, cieszą mnie małe rzeczy
(np napisałem sobie program który sprawdza wiek i jeśli nie mam 18 lat to wyzywa mnie od szczylów i gówniarzy - siedze i rżę do kompa). Wiadomo, ze od razu większych aplikacji nie będę pisał ;P
@Alodnog: Moja styczność z programowaniem była taka, że w liceum (klasa informatyczno-językowa) 10 lat temu na kartkach jakieś algorytmy rysowaliśmy.
  • Odpowiedz
@vanraven: z Twoich wypowiedzi wynika, że Ci to pasuje więc kontynuuj kurs Zelenta. Pamiętaj tylko, żeby dużo ćwiczyć, pisać proste aplikacje, potem je rozbudowywać, dodawać nowe funkcje - po wszystkim analizować np. co można było zrobić lepiej, żeby rozbudowa była łatwiejsza. Jak zrobi się bałagan to przepisać aplikację na nowo.
Jak poznasz podstawy to najwyżej zmienisz język.
  • Odpowiedz
  • 0
@vanraven
Według mnie, najlepsza metoda to książki i tutoriale.

Każda szanująca się technologia / język ma dobry tutorial. No i pisanie własnego kodu. To jest najważniejsze.
  • Odpowiedz
@Alodnog: @vanraven: @vans: nieee, zdecydowanie odradzam kursy zelenta, co z tego że rozumiesz, skoro właśnie nauczyłeś się jak czegoś nie robić.. ten człowiek potrafi w kursie zrobić kod który odpala tylko dzięki szczęściu - np nagle operuje na losowym fragmencie pamięci i nie widzi w tym nic złego i inne takie smaczki...
Nauczysz się tylko jak robić błędy.
  • Odpowiedz