Aktywne Wpisy

kecajek +581
Kilka dni temu na osiedlowym parkingu codziennie słychać było głośne miauczenie kota, które dochodziło to spod jednego, to spod drugiego samochodu. To było bardziej kocie wołanie o pomoc niż zwykłe miauczenie. Z jedną z sąsiadek próbowaliśmy ustalić, co to za kot – chciałem go wyciągnąć, może nawet zaopiekować się nim. Niestety, kot uparcie chował się w zakamarkach komory silnika i za nic nie chciał wyjść. Inna sąsiadka zadzwoniła do schroniska, prosząc o pomoc, ale odmówiono nam, twierdząc, że nie mają możliwości, by dostać się pod samochody.
Nad ranem usłyszałem, jak sąsiad skrobał szyby swojego auta po przymrozku, a w tle rozlegało się miauczenie kota. Postanowiłem działać. Wziąłem kartonowe pudełko z wyciętym otworem, telefon z nagranym miauczeniem mojego kota, a moja różowa przyprowadziła naszego pupila na smyczy, licząc, że może kotek wyjdzie do niego. Pomysł zadziałał – spod samochodu wyszła maleńka kotka, najwyżej półtoramiesięczna. Zabraliśmy ją do domu i zaczęliśmy opiekę. Na początek dałem jej odrobinę jedzenia dla kociąt (by nie zaszkodzić), bo była bardzo wygłodniała. Umyłem ją, wyczyściłem uszy i usunąłem kilka przyklejonych kawałków brudu – może smaru – z futerka. Okazała się uroczą, wdzięczną kotką: tuliła się, spała na kolanach, a nawet wskakiwała na kark i lizała mnie po uszach.
Weterynarz potwierdził, że to kotka, i stwierdził, że jest zdrowa. Chętnie bym ją zatrzymał, ale już mamy dwa koty, w tym jednego ze schroniska. Ustaliliśmy z różową, że najlepiej będzie oddać ją mojej siostrze i siostrzenicy, które kochają zwierzęta i marzyły o kociaku. Mała kotka znalazła ciepły dom i od razu poczuła się tam świetnie – siostra zasypuje mnie wiadomościami i zdjęciami: kotka jest wesoła, pełna energii, bawi się, aż miło patrzeć.
Cieszę
Nad ranem usłyszałem, jak sąsiad skrobał szyby swojego auta po przymrozku, a w tle rozlegało się miauczenie kota. Postanowiłem działać. Wziąłem kartonowe pudełko z wyciętym otworem, telefon z nagranym miauczeniem mojego kota, a moja różowa przyprowadziła naszego pupila na smyczy, licząc, że może kotek wyjdzie do niego. Pomysł zadziałał – spod samochodu wyszła maleńka kotka, najwyżej półtoramiesięczna. Zabraliśmy ją do domu i zaczęliśmy opiekę. Na początek dałem jej odrobinę jedzenia dla kociąt (by nie zaszkodzić), bo była bardzo wygłodniała. Umyłem ją, wyczyściłem uszy i usunąłem kilka przyklejonych kawałków brudu – może smaru – z futerka. Okazała się uroczą, wdzięczną kotką: tuliła się, spała na kolanach, a nawet wskakiwała na kark i lizała mnie po uszach.
Weterynarz potwierdził, że to kotka, i stwierdził, że jest zdrowa. Chętnie bym ją zatrzymał, ale już mamy dwa koty, w tym jednego ze schroniska. Ustaliliśmy z różową, że najlepiej będzie oddać ją mojej siostrze i siostrzenicy, które kochają zwierzęta i marzyły o kociaku. Mała kotka znalazła ciepły dom i od razu poczuła się tam świetnie – siostra zasypuje mnie wiadomościami i zdjęciami: kotka jest wesoła, pełna energii, bawi się, aż miło patrzeć.
Cieszę
źródło: 1000044517
Pobierz
Diagnose +79
Problemy z parkowaniem...Auto musi mieć uszkodzone kamery parkowania, ponieważ parkuje w ten sposób codziennie #wroclaw #polskiedrogi #bmw #motoryzacja
źródło: temp_file5574237847993780033
Pobierz

readarray backups < ~/.backup.lstfor backup in "${backups[@]}"
do
echo $backup
ssh $address "scp -rp $backup $USER@$address:$path/$now/"
done
W tych dwóch nawet kopiuje, ale tylko pierwszą lokalizację/plik i kończy.
while IFS='' read -r line || [[ -n "$line" ]]; doecho $line
ssh $address "scp -rp $line $USER@$address:$path/$now/"
done <~/.backup.lst
while read -r linedo
echo $line
ssh $address "scp -rp $line $USER@$address:$path/$now/"
done <~/.backup.lst;
Wywołanie tych z read bez łączenia przez ssh powoduje, że ładnie się wypisują.
Cała część powiązania z połączeniem i kopiowaniem:
echo "Podaj ścieżkę zapisu kopii zapasowej na serwerze:"read -e path
now=$(date +"%Y-%m-%d-%H-%M-%S")
ssh $address"
cd $path
mkdir $now;
exit;
"
readarray backups < ~/.backup.lst
for backup in "${backups[@]}"
do
echo $backup
ssh $address "scp -rp $backup $USER@$address:$path/$now"
done
Jakieś sugestie?
#bash #linux
@TheArrow: Nie ławtiwje odpalić SCP bezpośrednio na komputerze użytkownika?
Jak wygląda plik .backup.lst?
Nie masz tam jakichś spacji w nazwach plików?
źródło: comment_AA3ZasiGftATAa90PgE25gqvm6n9KFGE.jpg
Pobierzbash -x ./skrypt
bo tak to jakieś wróżenie z fusów. Albo pododawaj
echo "ssh..."
w tych linijkach z ssh i debuguj.
Rzuć też jakimś błędem z ssh\scp
Kolejna rzecz:
To:
ssh $address "scp -rp $backup $USER@$address:$path/$now/"nie ma sensuZa jakiegoś serwera 'X' ładujesz się na serwer 'Y' (poprzez zmienną $address)
I potem z Serwera 'Y' używasz scp żeby skopiować plik znów na serwer 'Y' (czyli na ten sam bo $address magicznie się nie zmieni na inny) tylko na innego usera. Dude. Czemu tak?
Pogubiłem się z czego na co chcesz
źródło: comment_qpWYSqzy1hCxI2FqR5A0UrgyJgcJco00.jpg
PobierzNajpierw sprawdź katalog .bakup lub .Backup
Linux rozróżnia wielkość liter
.bakupA czy skrypt nie zaczytuje Ci znaku końca linii?
To ze screena nie mieści się w jednej linijce czy jest tam nowa linia?
źródło: comment_tf83c3QCNrMp2UAU90XVuXrLk3BK9Xip.jpg
Pobierzssh $address "scp -rp $backup $USER@$address:$path/$now/"To się mogło tak rozbić na dwie linie, bo dzieliłem ekran pół na pół: terminal-sublimetext
Ja tam nie wiem czy ma sens czy nie, ale taki
źródło: comment_60Va2Y1oB7GiFQN8HODbGXLoBzyxVNKM.jpg
Pobierz/home/piotr/muzyka/estranged.mp3 -> YYYY-MM-DD-HH-II-SS/home/piotr/muzyka/estranged.mp3
Jak odwzorować strukturę katalogów przy kopiowaniu? Oczywiście używając scp, bo widzę, że rsync potrafi to zrobić przy uruchomieniu z opcją -R.
-r powinna załatwić sprawę, ale to nie jest problemem. Dalej masz błąd, że nie ma katalogu.
Zrób: ssh piotr@10.0.2.15 "ls ~"
scp -r kopiuje rekursywnie zawartość katalogów, nie pomoże przy zachowaniu struktury katalogów.
Tak wygląda użycie scp -pr (p zachowuje oryginalne czasy dostępów), drzewko wyżej jest z użyciem rsync -R i jeszcze paroma opcjami.
Chociaż nie wiem czy będę się tak nadymał za wszelką cenę żeby to zrobić przy użyciu scp. Backup -b z użyciem scp jest punktowany na 1 punkt, a cały skrypt na 10.
Edit. Aha, jeszcze ścieżki w
źródło: comment_yAVV9jlpF1bLN2GNcWU1ZV42Khu6XTlq.jpg
Pobierz