Wpis z mikrobloga

Mirki, mam 26 lat i w tym roku jadę pierwszy raz na narty.

Jakie buty kupić na tę okazję? Przeglądałem różne fora, ale nie znalazłem zbyt konkretnych informacji. Dzisiaj jadę do sklepu i będę przymierzał. Czy SALOMON X ACCESS 80 (lub inne z tego sklepu) byłyby ok?

https://www.decathlon.pl/C-1003261-buty-narciarskie/N-425941-cena~od-329.99-do-718~z%C5%82/N-425942-p%C5%82ec~mezczyzna

Chciałbym przeznaczyć na ten zakup max. 700 zł

#narty
Pobierz Dom79 - Mirki, mam 26 lat i w tym roku jadę pierwszy raz na narty.

Jakie buty kupi...
źródło: comment_kZvpGnvl8Z4fJh525rbHIMXHBbum6ydX.jpg
  • 51
Witam, złe tagi! Ten temat był już poruszany na forum! Jako, że jesteś nowy to tym razem skończy się tylko na warnie ale w przyszłości UŻYJ OPCJI SZUKAJ.
Chcesz zacząć jeździć na nartach? Super! Tylko pewnie masz nogi te same od urodzenia, które niestety po 2-3 zjazdach ze stoku ci się #!$%@?ą więc musisz #!$%@?ć nogi i zamontować tytanowe protezy za 9000 dolarów, do tego buty z aerożelem za 5000zł (dostępne w
@Dom79 idź do sklepu który zmierzy długość i szerokość Twojej stopy, są na to miarki. Dobierz do szerokości stopy buty, pamiętając, że stojąc w bucie na wyprostowanym kolanie powinieneś czuć przód buta w środku palcem. Ile wazysz? Jezdzis już coś? Pytam w kwestii twardości, nie wiem czy 80 nie będzie dla Ciebie za miękka.
Jakby co to pytaj śmiało, długo zajmowałem się boitfittingiem ;)
@Dom79: Buty to chyba najważniejsza część stroju. Nie kupuje ich się na wygląd a jak jednemu zajebiście się jeździ w x-ach to nie znaczy, że tobie wygodniej nie będzie w Y-kach.
Ja jak kupowałem swoje to spędziłem na przymiarkach chyba ponad godzinę. Żona się ze mnie śmiała, że gorzej jak ona :-D

Podpowiem tylko, że trochę wygodniej się chodzi jak buty mają przełącznik jazda-chodzenie, ale różnica jest minimalna. No i niech
Jak zapniesz buta masz nie móc podnieść pięty, długość praktycznie na styk bo i tak większość czasu masz spędzać naciskając na języki butów. Flex w granicach 60-70 chyba, że jesteś ciężki i mocno zbudowany to twardsze. Kupowałbym w sklepie typowo narciarskim a nie decatlonie z racji tego, że but to najważniejszy element całego sprzętu i dobre doradztwo i czas to 2 najważniejsze rzeczy przy zakupie.
@Dom79: Bierz twarde buty i sugeruj sie tym jak lezą na nodze czyli równy nacisk na cała powierzchnie nogi. W miękkich butach sie #!$%@? jeździ, ale twarde musza byc dobrze dopasowane.

Tańsze buty sa w Niemczech jezeli sie Tobie nie spieszy.
Ja kupiłem za ponad 2x mniej niz tutaj były w internatach i stacjonarnych takie same.
@tfuj_pszyjaciel: nawet w najlepszej wypożyczalni w sezonie obrót sprzętem jest tak wysoki ze mają mocno w poważaniu w jakim stanie to jest, a może być tak że cały ten sprzęt to już po kilku sezonach alpejskich jest także tego
@Dom79: nie kupuje się butów na pierwszy raz i nie pyta się o to w necie, buty to chyba najważniejsza rzecz i musi zostać dobrana przez specjalistę. Ja na swój pierwszy raz wypożyczałem buty i w razie uwierania po prostu wymieniałem nieodpłatnie na inny rozmiar.

A jeśli pytasz o buty to musisz podać wzrost, wagę itd. Np jak ważysz 70kg to flex 80 jest dla ciebie za twardy a jak ważysz
@piperek: @Nitrovin: @blackangelPL: @Spartacus999: @dzieju41: @lajdak: @wataha1271: @cu0_: @wiaco: @Saeglopur: @pamietamfanzonuna: @Mikster: @andrzeii: @dildo-vaggins: problem jest taki, że w wypożyczanych butach jest ryzyko grzybicy, ale leczenie tego trwa później rok i trzeba wyrzucić. wszystkie swoje buty do kosza. Wiele osób kupuje i jest ok. Chciałem się poradzić w jakim kierunku iść. Mam 178 cm wzrostu i ważę 77