Wpis z mikrobloga

Mirki jest możliwość napisać bota obsługującego kilka giełd #bitcoin i zarabiać na różnicach kursów między giełdami? Wiem że takie coś ma jakąś specjalną nazwę. Na każdą giełdzie wpłacam po danej kwocie np. 5 najpopularniejszych walut. Nie interesuje mnie wartość danej waluty, interesuje mnie jej ilość. Bot by porównywał kursy miedzy giełdami i na jednej sprzedawał, a na drugiej kupował daną walutę.

#bitcoin #kryptowaluty
  • 28
  • Odpowiedz
@sendlicz: teoretycznie jest to możliwe, w praktyce potrzebujesz sporego kapitału aby coś takiego miało sens, gdyż każda operacja to min 3 prowizje (buy, withdrawal, sell) + ryzyko zmiany kursu w trakcie czekania na przelew.
  • Odpowiedz
@Koryntiusz: @Niebieskowaty: bez przelewania między giełdami.np. mam 3 giełdy i na każdej po 100 btc i 100$

i przy powstawaniu różnic za 10% całego salda bym kupował lub sprzedawał, tak jak mówię liczyła by się tylko ilość danej waluty, a nie jej wartość
  • Odpowiedz
@sendlicz: ziomek to jest proste jak #!$%@?, dodatkowo nawet ręcznie to można robić. Prawdopodobnie raz na ruski rok będzie opłacalne po odjęciu wszystkich fee i ryzyku zmiany kursu podczas transferu.
  • Odpowiedz
@xDrope: wiem, ale bot ci może odpytywać np co kilka minut 24/7, ale ja nie chce przelewać między giełdami hajsu, największe zagrożenie to jakby wartość waluty leciała cały czas w dół
  • Odpowiedz
ja nie chce przelewać między giełdami hajsu

@sendlicz: czyli chcesz handlować na kilku giełdach osobno, a nie żadne arbitraże... No bo kupisz taniej na jednej i co dalej?
  • Odpowiedz
@sendlicz: poczytaj o HFT - to może uświadomi Ci z kim siedzisz na giełdzie ( ͡° ͜ʖ ͡°) jeśli dało się robić takie ciągi wewnątrz giełdy to są obstawione na 100%
  • Odpowiedz
@sendlicz: Zrobiłem sobie prostą symulację jak niżej i wychodzi, że jest to możliwe, ale aby to miało sens to te różnice muszą występować naprzemiennie pomiędzy 2 giełdami, inaczej akcja jest jednorazowa.
exchange A: ETH price = 0,15 BTC and BTC balance = 10 ETH
exchange B: ETH price = 0,1 BTC and BTC balance = 1 BTC
exchange A: sell 10 ETH -> balance = 1,5 BTC
exchange B: buy 10
  • Odpowiedz
@Ranger: na każdej giełdzie jest przygotowane trochę gotówki i trochę krypto, kupuje np na jednej za 10% hajsu krypto, a na drugiej sprzedam tyle samo krypto
  • Odpowiedz