Wpis z mikrobloga

#kryptowaluty #bitcoin

Trochę smutno się przegląda te fora różnych krypto. Cały czas tylko cena, cena, cena i ile warte. Mało kto się interesuje czy projekt jest użyteczny i co w przyszłości będzie prezentował. Sam nie jestem jakimś fanatykiem i też bardziej dla kasy jestem niż ideologii ale fajnie by było jakby pewne rozwiązania za X lat były normą. Wtedy bym mógł dzieciom powiedzieć że w to co wy uważacie za codzienność to tata już inwestował na początku jak ludzie się pukali w głowę że to głupota jest
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@drzuo: Zapraszam do ethereum, imo największy % ludzi dla technologii.
Spadek ceny od czerwca do listopada podczas gdy btc szarżował wyczyścił masę spekulantów którzy przenieśli się gdzie indziej.
  • Odpowiedz
@drzuo: a jakie czytasz fora? bo przykładowo jak przeglądam tag na reddicie o lajtku to cały czas próbują spopularyzować tę kryptowalutę np. poprzez kontakt z sklepami i akceptacje płatności w litecoinach
  • Odpowiedz
@czullo:

W krypto dla idei jest chyba tylko @pawlo74 i @escabor ale to fantycy btc. 99% jest tu dla kasy.

Jaaasne, chyba tak macie na altach. W Bitcoin, nawet tu na tym tagu, wiele osób wierzy w ideę i nie myślą przede wszystkim o zarobku. Tym bardziej, że w BTC nikt nie robi ICO, nie tworzą 100% coinów z powietrza na starcie jak bancoinowe scamy typu Ripple. BTC
  • Odpowiedz
@czullo: alciarze tego też nie kumają, że ludzie ideowo zaangażowani w BTC też mogą się cieszyć z ATH, tylko że cieszą się nie tak jak alciarze z łatwego zarobku na czymś, czego nie rozumieją, tylko z tego, że idea bitcoina stopniowo ogarnia świat tak, jak się domyślali że nastąpi od chwili, gdy przyczytali i zrozumieli manifest Satoshiego. Trudno się wtedy w takich sytuacjach zwyczajnie nie uśmiechnąć
  • Odpowiedz
@FundacjaBitcoin zobaczyłem że zaplusowaliście wpis OPa, zerknąłem na profil wykop a potem na linkowaną stronę, poczytałem. Mocno szacuneczek za to co robicie!

@czullo: jak widzisz na przykładzie, fajnych ideowców w BTC jest całkiem sporo, także i Ty dołącz do wspierania BTC zamiast (dosłownie) rozmieniać się na drobne ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@czullo: Wiadomo, przyszłością będzie to krypto, które większość ludzi wybierze. Myślę, że świat czeka jakieś 10 lat edukacji, zanim krypto zaczną się nadawać do powszechnego użytku. W tej chwili wszystkie są jeszcze zbyt geekowskie dla ogółu i albo uda się je maksymalnie uprościć dzięki technologii połączonej z intensywną edukacją, albo trzeba będzie poczekać aż przeminą pokolenia, które nie mają ochoty się ich uczyć. Wierzę w ten pierwszy, bardziej optymistyczny scenariusz.
  • Odpowiedz
Wtedy bym mógł dzieciom powiedzieć że w to co wy uważacie za codzienność to tata już inwestował na początku jak ludzie się pukali w głowę że to głupota jest

@drzuo: ci co pukali się teraz kupują z pocałowaniem ręki i płacą 100x więcej ;)
  • Odpowiedz
@kapibar: Krypto i blockchain to nie tylko waluta do płacenia ale inne zastosowania których ja jako laik finansowy i technologiczny sobie nawet nie wyobrażam. Być może świat się będzie kręcił na blockchainie a ludzie nawet nie będą sobie zdawać z tego sprawy. Tak jak z Androidem który króluje na smartfonach a przecież mało kto wybiera Linuksa na desktop i wie w ogóle jaką technologię ma w telefonie
  • Odpowiedz
@kooliber:

-wlaczasz jutro portfel na android z btc i widzisz ze jest pusty co zrobisz zerowe szanse na zwrot...

-setki mozliwosci scumu podczas platnosci np. w sklepie czy online, brak mozliwosci reklamacji produktu itd.

Chyba nie do końca rozumiesz, na co bitcoin pozwala Tobie i ludziom, którzy mogą budować na tym inne systemy. Polecam ten krótki filmik z Andreasem:
noisy - @kooliber: 

-wlaczasz jutro portfel na android z btc i widzisz ze jest pus...
  • Odpowiedz