W tym wpisie zaprezentuję wam proste, włoskie danie, które osobiście bardzo lubię, ze względu nie tylko na smak, ale i szybkość przygotowania.
Z pewnością wielu z was je zna i chociaż nie jest pelnowartościowe, ze względu na lichą zawartość białka, to doskonale nadaje się do szybkiego posilenia się w trakcie lunchu czy kolacji.
Spaghetti aglio e olio con peperoncino
Potrzebujemy rzecz jasna garnka i patelni, a oprócz tego (na dwie porcje): Makaron spaghetti - 200 gramów. Oliwa - 4-6 łyżek stołowych (jak kto lubi). Czosnek - 4-5 ząbków. Chili peperoncino (lub inna ostra papryczka) - 1-2 sztuki. Tarty ser pecorino, grana padano lub parmezan - ok. 40 gramów (zależy od upodobania). Natka pietruszki siekana.
Gotujemy wodę na makaron, w tym czasie lekko rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy papryczkę i delikatnie podsmażamy. Czosnek siekamy na plasterki, dodajemy do oliwy. Ważne, by się nie usmażył, bowiem stanie się gorzki, ma być lekko zeszklony, ostatecznie delikatnie zrumieniony [ostrożnie]. W zależności od pożądanej ostrości, wyciągamy papryczkę (im dłużej ją smażymy, tym ostrzejsze będzie nasze danie). Wsypujemy natkę pietruszki, pozwalając jej lekko się usmażyć (ale by wciąż była zielona, pamiętaj, wszystko na małym, lub średnio małym ogniu). Wyłączamy ogień. Dodajemy makaron ugotowany al dente, mieszamy wszystko razem na patelni, dodajemy połowę startego sera, mieszamy i dolewamy około pół chochelki wody w której gotował się makaron. Mieszamy i wykładamy na talerze. Na koniec dekorujemy serem i natką pietruszki. W trakcie nie solimy (oprócz wody na makaron) gdyż ser jest słony, nie pieprzymy, gdyż ostrość mamy w papryczce.
Smacznego.
Ponieważ były takie życzenia, zakładam autorski tag #pichcenieslonxa
Druga sprawa, to @a__s, nie dostałem odznaczenia za znalezisko z tagiem #gotujzwykopem na głównej.
@Slonx: A-ale mięsko? Sosik? Jak tym można zaimponować albo chociaż się najeść? Na obrazku to to słabo wygląda, a po składnikach wnioskuje że tu czuć tylko chili i czosnek bo tego sera też jest mało :/
@Slonx typowa włoska kuchnia. Prosta i dobra. Tak na prawdę, nie ma w tym wielkiej filozofii, wystarczą dobre skladniki i minimum ogarnięcia w kuchni. Danie na poziomie trudności kanapki xD Jeśli ktoś nie jest w stanie tego zrobić, to ja nie wiem xD W każdym razie, dobra robota, będę śledził tag.
A jak ma wyglądać danie z makaronu, oliwy i czosnku? XD
po składnikach wnioskuje że tu czuć tylko chili i czosnek bo tego sera też jest mało
No bo tak, czuć chili, oliwę, czosnek i ser (bo ma mocny smak), bo to proste danie biedoty, akurat takie, żeby przygotować w 15 minut, zeżreć w pięć i wracać do roboty, nie ma tu wielkiej filozofii.
@Slonx: Kanapki są ultra proste, jajecznica też, a tutaj? Musze ubrudzić dwa garnki. A i tą jajecznice szybciej zrobie, mniej syfu zrobie i bardziej sobie pojem :D Nie odbieraj mojego zdania jako #!$%@? się, tylko dla mnie to jest dużo roboty (w porównaniu do tej jajecznicy) żeby zrobić makaron. Z serem.
@Yasiek666: Nie wiem, jak odebrać to inaczej, niż czepialstwo, ale rozumiem Twoje zdanie, nie każdy lubi takie smaki, wrzucam je po to, bo być może ktoś chce urozmaicić jadłospis prostym posiłkiem.
@Slonx: równie łatwa i szybka w przygotowaniu jest carbonara, gdzie usmażony boczek mieszamy z makaronem, pietruszka i surowym jajkiem wymieszanym z parmezanem ;)
Z pewnością wielu z was je zna i chociaż nie jest pelnowartościowe, ze względu na lichą zawartość białka, to doskonale nadaje się do szybkiego posilenia się w trakcie lunchu czy kolacji.
Spaghetti aglio e olio con peperoncino
Potrzebujemy rzecz jasna garnka i patelni, a oprócz tego (na dwie porcje):
Makaron spaghetti - 200 gramów.
Oliwa - 4-6 łyżek stołowych (jak kto lubi).
Czosnek - 4-5 ząbków.
Chili peperoncino (lub inna ostra papryczka) - 1-2 sztuki.
Tarty ser pecorino, grana padano lub parmezan - ok. 40 gramów (zależy od upodobania).
Natka pietruszki siekana.
Gotujemy wodę na makaron, w tym czasie lekko rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy papryczkę i delikatnie podsmażamy. Czosnek siekamy na plasterki, dodajemy do oliwy. Ważne, by się nie usmażył, bowiem stanie się gorzki, ma być lekko zeszklony, ostatecznie delikatnie zrumieniony [ostrożnie].
W zależności od pożądanej ostrości, wyciągamy papryczkę (im dłużej ją smażymy, tym ostrzejsze będzie nasze danie).
Wsypujemy natkę pietruszki, pozwalając jej lekko się usmażyć (ale by wciąż była zielona, pamiętaj, wszystko na małym, lub średnio małym ogniu). Wyłączamy ogień.
Dodajemy makaron ugotowany al dente, mieszamy wszystko razem na patelni, dodajemy połowę startego sera, mieszamy i dolewamy około pół chochelki wody w której gotował się makaron. Mieszamy i wykładamy na talerze.
Na koniec dekorujemy serem i natką pietruszki.
W trakcie nie solimy (oprócz wody na makaron) gdyż ser jest słony, nie pieprzymy, gdyż ostrość mamy w papryczce.
Smacznego.
Ponieważ były takie życzenia, zakładam autorski tag #pichcenieslonxa
Druga sprawa, to @a__s, nie dostałem odznaczenia za znalezisko z tagiem #gotujzwykopem na głównej.
Ale z domieszką krowiego to też oscypek.
Jeśli ktoś nie jest w stanie tego zrobić, to ja nie wiem xD
W każdym razie, dobra robota, będę śledził tag.
A jak ma wyglądać danie z makaronu, oliwy i czosnku? XD
No bo tak, czuć chili, oliwę, czosnek i ser (bo ma mocny smak), bo to proste danie biedoty, akurat takie, żeby przygotować w 15 minut, zeżreć w pięć i wracać do roboty, nie ma tu wielkiej filozofii.
#pichcenieslonxa > #gotujzhannah
Smaczne, estetyczne, zdrowe dania > #!$%@? #!$%@? mięso do porzygu
@snowball666: XD
Komentarz usunięty przez autora
@dylann: I #!$%@?, gorące :)
A ludzie nadal nie czają, że we Włoszech makaron to tylko pierwsze danie i potem idzie właściwa szama.